Pacoli: Kosovo se ove godine nije kandidovalo za Unesko

Kosovo se ove godine nije kandidovalo za članstvo u Unesku, kaže lider Alijanse za novo Kosovo i jedan od najbogatijih Albanaca u Evropi i svetu Bedžet Pacoli.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 24.07.2017.

11:52

Pacoli: Kosovo se ove godine nije kandidovalo za Unesko

Pacoli je pitao odlazećeg kosovskog ministra Hodžaja "zašto je zamajavao javnost" rekavši da je Kosovo obezbedilo glasove potrebne za članstvo u Unesku i Interpolu, prenosi "Epoka e re".

"Žalim što moram da vas obavestim da se Kosovo nije prijavilo za članstvo i to neće biti ni tema sledeće konferencije", rekao je Pacoli.

Hodžaj je sa druge strane rekao da ima dosta vremena da se Kosovo prijavi za članstvo u obe organizacije.

Prema njegovim rečima, Priština je obezbedila dovoljan broj glasova da bude primljena u Unesko i Interpol.

On je rekao i da je "jedna država okončala sve procedure za priznavanje nezavisnosti Kosova".

Međutim, Hodžaj u intervjuu koji prenosi Zeri nije želeo da kaže o kojoj zemlji je reč.

"Prošle godine sam posetio mnoge države sveta i tokom tih poseta mi smo dobili potvrde ko će glasati za učlanjenje Kosova kako u Unesko tako i u Interpol. Ja verujem da je Kosovo obezbedilo glasove", kazao je Hodžaj.

On je rekao da Kosovo, pre nego što postane član tih međunarodnih organizacija, treba da ispuni "domaće zadatke" i u Skupštini usvoji Zakon o verskim slobodama i Zakon o kulturnom nasleđu.

Za učlanjenje Kosova u Unesko prištinski zvaničnici lobiraju od 2009. godine, a u novembru 2015. za samo tri glasa Kosovo nije primljeno u Unesko. Tada je glasalo ukupno 122 zemlje, 92 je glasalo "za", a 50 je bilo "protiv".

Prištinskim vlastima je za prijem u Unesko potrebno više od dve trećine glasova članica ove organizacije koje učestvuju na zasedanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: