Zagreb: Spor sa Srbijom da rešimo bilateralno ili...

Stav Hrvatske, kada je reč o granici sa Srbijom, je da najpre treba pokušati rešiti spor neposrednim pregovorima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.07.2017.

19:08

Zagreb: Spor sa Srbijom da rešimo bilateralno ili...
Tanjug

Ako se pokaže da to ne može doneti rezultate, dve države mogu da se dogovore da rešenje potraže pred relevantnim međunarodnim sudskim telom, saopštilo je hrvatsko Ministarsvo spoljnih i evropskih poslova.

Hrvatsko ministarstvo je danas objavilo pregled statusa utvrđenja granica Hrvatske sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, nakon što je objava arbitražne presude o hrvatsko-slovenskoj granici aktuelizovala granična pitanja i s drugim državama, prenosi Hina.

Pomoćnik srpskog ministra spoljnih poslova i šef Sektora za bilateralnu saradnju Goran Aleksić prošle nedelje je rekao da ade na Dunavu pripadaju Srbiji i da je Beograd spreman da se granični spor s Hrvatskom reši bilateralno, a ako je potrebno na arbitraži ili Međunarodnom sudu.

Hrvatsko ministarstvo podseća da se pregovori o granici odvijaju se kroz rad Međudržavne diplomatske komisije, koja je održala ukupno devet sednica, poslednju u septembru 2011, kada su pregovori prekinuti na neodređeno vreme.

U odnosu na razgraničenje, kako se navodi, stav Hrvatske temelji se na međunarodnom pravu, kako je utvrđeno i u mišljenju Arbitražne komisije za bivšu Jugoslaviju iz 1991.(Badinterova komisija) - da su granice bivših republika SFRJ danom osamostaljenja novih država postale međudržavne granice zaštićene međunarodnim pravom.

Naglašava se da je bivša međurepublička granica (danas međudržvna granica) između Hrvatske i Srbije, kako u Sremu tako i na području reke Dunav (Kenđija, Karapandža, Šarengradska ada, Vukovarska ada, područje u blizini Apatina), "bila je i jeste precizno utvrđena i proteže se na obodu granica katastarskih opština koje su ujedno bile i spoljne granice administrativno-teritorijalnih jedinica svake republike".

Kada je reč o BiH, Hina navodi da je početkom jula parlament BiH najavio da će ponovo otvoriti pitanje gradnje Pelješkog mosta kojim Hrvatska planira da poveže svoju teritoriju, ali i problem razgraničenja na moru.

Problemi oko izgradnje Pelješkog mosta proističu iz toga što Hrvatska i BiH do sada nisu rešile pitanje razgraničenja.

Međudržavna granica proteže se u dužini od oko hiljadu kilometara, pri čemu je sporno oko pet odsto granične crte, a jedan deo odnosi se upravo na morsku granicu, odnosno razgraničenje kod Neumskog zaliva.

Ministarstvo navodi i da je između Hrvatske i BiH ostalo otvoreno pitanje da li je granica na svim mestima pravilno utvrđena, ali da bez obzira na to nema poteškoća u njegovoj primeni.

Hrvatska i BiH su potpisale 1999. godine Ugovor o državnoj granici koji države stranke tog ugovora nisu ratifikovale, ali koji se od dana potpisa privremeno primjenjuje.

Između Hrvatske i Crne Gore trenutno se primenjuje privremeni režim razgraničenja kako je to, na privremenim osnovama, uređeno Protokolom uz južnu granicu iz 2002. godine.

Granica na kopnu je u tom protokolu uređena na način da sledi bivšu republičku granicu koja je postojala između dve republike i koju su stručnjaci već ranije bili zajednički utvrdili, tako da stvarno otvoreno pitanje jeste razgraničenje na moru između dve države.

Kad je reč o konačnom utvrđivanju granice, Hrvatska i Crna Gora još nisu usuglasile način kako će do njega doći, podseća ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: