BBC u Jajcu: "Političari razdvajaju našu decu"

Britanska mreža BBC objavila je reportažu o Jajcu, gradu u BiH, u kojem se učenici bore protiv vladinih planova kojima žele etnički da podele škole.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.07.2017.

16:11

BBC u Jajcu:
Thinkstock

Navodi se da su nakon rata na Balkanu 90-tih godina, vlasti počele da razdvajaju studente unutar istih obrazovnih institucija prema etničkoj pripadnosti, kako bi u nastavni plan uveli predmete na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku.

"Samo želim ići u školu i biti prihvaćen kao ljudsko biće, kao učenik", izjavio je za britansku tv mrežu 17-godišnji Nikolas Rimas.

Grad Jajce je, napominje se, bio u središtu rata tokom 90-tih godina.

Danas ovaj grad vodi drugu bitku gde je glavna tačka obrazovanje u školama. Mnoge škole su, kako se navodi, podeljene prema etničkoj pripadnosti od lokalnih vlasti.

"Mi nismo podeljeni grad, mi smo homogeno mesto", kazao je Edin Hozan gradonačelnik Jajca.

Nastavnici i učitelji iz ovog grada smatraju da bi sva deca trebalo da idu zajedno u škole te da nema razloga da budu podeljena.

Rimas je pokrenuo kampanju zajedno sa ostalim studentima protiv ovakve vrste podela.

"Nije to više stvar samo studenata, nastavnika i roditelja, ovo je problem celog društva", naveo je.

Muslimani, Katolici, Jevreji ili ljudi bilo koje druge verske pripadnosti moraju pomoći jedni drugima i služiti zajednici, rekao je imam Zehrudin Hadžić.

Studenti i njihovi nastavnici iz ovog grada neće odustati i nastaviće da se bore, navodi u reportaži BBC.

Gotovo godinu dana traje nezadovoljstvo učenika srednjih škola iz Jajca odlukom poslanika u Skupštini Srednjobosanskog kantona koji su podržali inicijativu za osnivanje srednje škole u Jajcu na bosanskom jeziku.

Učenici su se pre godinu dana pobunili poručivši da ne žele da ih dele na Hrvate i Bošnjake, dok je ministarka obrazovanja, nauke, kulture i sporta Katica Čerkez naglasila je da osnivanje mešovite srednje škole u Jajcu, koja bi radila po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, ima podršku lokalne zajednice i Vlade SBK.

Učenici, međutim, ne žele podele.

"Želimo da poručimo da ne želimo da nam se dele škole, ali to nije jedino. Želimo da smo u školi svi ravnopravni. Želimo da Bošnjaci dobiju svoja svedočanstva i da dobijemo nacionalnu grupu predmeta i to su naši zahtevi", rekli su prilikom prvog protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: