NATO reaguje – Stoltenberg miri Merkelovu i Erdogana?

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ponudio je da posreduje kada je reč o poseti nemačkih poslanika vojnicima u turskoj vazduhoplovnoj bazi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.07.2017.

22:28

NATO reaguje – Stoltenberg miri Merkelovu i Erdogana?
Getty Images

On je to učinio u pokušaju da reši spor dva NATO saveznika, koji ometa operacije u borbi protiv Islamske države.

"Generalni sekretar sada je ponudio da organizuje posetu poslanika aerodromu Konija u okviru NATO. Aerodrom Konija je od vitalnog značaja za operacije NATO kao podrška Turskoj i koalciiji za borbu protiv ID", rekao je portparol Alijanse Pjer Kazale, a prenosi Rojters.

Turska je ranije obavestila Nemačku da je povukla "crnu listu" nemačkih kompanija koje je optužila za finansiranje "terorizma" u nastojanju da ublaži tenzije koje su prošle nedelje eskalirale između ta dva NATO saveznika, prenela je agencija Blumberg.

Dve partnerske zemlje članice NATO-a u sukobu su zbog hapšenja nekoliko nemačkih državljana u okviru oštrih mera koje Ankara sprovodi, ali i zbog pitanja pristupa nemačkih zvaničnika bazi NATO-a u Turskoj.

Stoltenberg je ranije ovog meseca pozvao ministre spoljnih poslova Turske i Nemačke da reše međusobne nesuglasice u vezi sa posetama nemačkih poslanika vojnicima u vazduhoplovnim bazama NATO u Turskoj, što je deo šireg spora između dve saveznice.

Ankara je odbila da dopusti nemačkim poslanicima da posete vojnike u dvema vazduhoplovnim bazama, naveo je tada Rojters napominjući da nemački vojnici doprinose misiji vazdušnog nadzora NATO-a u Koniji, 250 kilometara južno od turske prestonice, dok su nemačke trupe koje su bile stacionirane u drugoj bazi, u Indžirliku, u međuvremenu premeštene u Jordan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: