Odbor za zdravlje usvojio izveštaje Ministarstva zdravlja

Odbor za zdravlje i porodicu usvojio izveštaje Ministarstva zdravlja za 2016. Opozicija negodovala što izveštaje nije predstavio ministar Zlatibor Lončar.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.07.2017.

13:19

Odbor za zdravlje usvojio izveštaje Ministarstva zdravlja
Tanjug

Državni sekretar ministarstva zdravlja Meho Mahmutović izjavio je danas predstavajući kvartalne izveštaje tog ministarstva da je više od 5.000 doktora upućeno na specijalizaciju i supspecijalizaciju.

On je kazao da je rad ministarstva usmeren na infrastrukturne projekte, kupovinu nove opreme i prijem u radni odnos novih ljudi.

Mahmutović je ocenio i da je zdravstveni sistem Srbije dugo bio loše rangiran, a da sada ima bolji plasman od osam zemalja članica EU.

Članovi odbora iz redova opozicije Branka Stamenković (DJB) i Dragan Vesović ( Dveri) negodovali su što izveštaje nije predstavio resorni ministar Zoran Lončar.

"Red bi bio, bez obzira, na obaveze ministra da dodje sa svojim državnim sekretarom. Hajde da naš Odbor ustanovi ovu dobru praksu i primer (da ministar prisustvuje). Ovako ostaje opoziciji osećanje gorčine kao nipodaštavanje skupštine", dodao je Vesović.

On je kritikovao i što se u julu 2017. godine govori o nečemu što je ministarstvo radilo prošle godine.

"Čemu 5.000 radnih mesta? To će da pomogne...ali nemamo osećaj za ljude koji nam odlaze iz zemlje", rekao je Vesović komentarišući izjavu državnog sekreta o zapošljavanju novih ljudi u zdravstvu i dodao da treba raditi na poboljšanju materijalnog položaja zdravstvenih radnika, kako bi se sprečio njihov odliv.

Vesović je kazao i da se zaposleni u zdravstvu žale na Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS), koji im, kako je rekao, oduzima vreme u odnosu na ono što im je struka.

Poslanica DJB Branka Stamenković je ocenila da izveštaji ministarstva ne daju puno informacija.

"Kroz ove izveštaje ministarstvo zdravlja je promašilo temu. Tu je spisak onoga šta se radi u ministarstvu. Ja očekujem izveštaj o tome šta je postignuto", dodala je ona.

Državni sekretar Meho Mahmutović je kazao da je IZIS u praktičnoj primeni skoro godinu dana i da je "dosta kvalitetno zaživeo". ;

Članica Odbora iz redova SPS Svetlana Nikolić Pavlović ocenila je da je stanje u zdravstvu u Srbiji mnogo bolje i da je Vlada Srbije vratila zdravstvo "iz višedecenijskog sunovrata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: