Izrael postavio kamere na ulazu u Hramovnu goru

Kamere su primećene na svetilištu u Jerusalimu na kome se nalazi džamija Al Aksa, dok Izrael razmatra alternativu detektorima za metal.

Izvor: Beta

Nedelja, 23.07.2017.

10:04

Izrael postavio kamere na ulazu u Hramovnu goru
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, izraelska policija postavila je napredne nadzorne kamere na Lavljim vratima, na ulazu u Hramovnu goru u Starom gradu u Jerusalimu, koje navodno mogu da identifikuju naoružanje ljude koji pokušavaju da uđu na područje svetilišta.

Izrael je primenio te nove bezbednosne mere nakon što su 14. jula trojica izraelskih Arapina u oružanom napadu na tom mestu ubila dva izraelska policajca.

Izraelske vlasti su navele da su te mere neophodne kako bi se sprečili novi napadi, ali muslimani je optužuju za pokušaj širenja kontrole nad svetim mestom kojim upravljaju muslimani, a sveto je i za Jevreje.

Tri Palestinca ubijena su u istočnom Jerusalimu u petak uličnim sukobima.

Jerusalimski muftija Muhamed Husein izjavio je za Radio Glas Palestine da zahteva potpun povratak na proceduru pre pomenutog napada, odnosno da se održi status kvo.

Na osnovu statusa kvo muslimani imaju ekskluzivno pravo da se mole na mestu gde se sada nalaze džamije Al Aksa, treća po značaju u islamu i Kupola na steni, a nekada su tamo bili drevni jevrejski hramovi.

Kamere su postavljene u noći između subote i nedelje i predstavljaju deo savremene tehnologije koja ima mogućnost da identifikuje one koji pokušavaju da unesu oružje a bez detektora za metal, izvestio je "Tajms of Izrael".

Kako prenosi AP, Izrael navodi da su kamere "alternativa" metalnim detektorima čije postavljanje je i izazvalo nasilja u tom području u toku vikenda.

Kako su agencije prethodno prenele, u sukobima između Palestinaca i izraelske policije na Hramovnoj gori u Jerusalimu u petak su poginula tri Palestinca, a na Zapadnoj obali 19-godišnji Palestinac je izbo tri Izraelca, posle čega je upucan.

AP prenosi da je Izraelska vojska saopštila da je izvela veliko hapšenje na Zapadnoj obali nakon ubistva izraelske porodice.

U toj akciji uhapšeno je 29 osoba, uključujući i devet članova ekstremističke grupe Hamas.

Izraelska policija se sukobila u Jerusalimu sa Palestincima koji su, u znak protesta, organizovali muslimansku molitvu ispred velikog svetilišta na Hramovnoj gori, koje pohode i Jevreji i Muslimani.

Protest je pokrenut nakon što su izraelske vlasti postavile detektore za metal na kapiji svetilišta pošto su tu palestinski napadači prošle nedelje ubili dva izraelska policajca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: