"Zastrašujući broj Albanaca u redovima Islamske države"

Izveštaj Stejt departmenta, u kom je navedeno da raste pretnja od islamskog terorizma na KiM, upozorava da je Kosovo jedna od najneuralgičnijih tačaka u Evropi.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.07.2017.

17:46

Getty Images

To je izjavio je profesor Fakulteta bezbednosti i analitičar Zoran Dragišić.

"Na Kosovu jača islamski radikalizam i mnogo Albanaca se bori u redovima Islamske države", rekao je Dragišić Tanjugu.

U izveštaju Stejt departmenta je navedeno da je pretnja od islamskih ekstremista na Kosovu rasla delimično podržana finansijama stranih organizacija, koje propovedaju ekstremističku ideologiju i nasilne ekstremističke grupe koje aktivno koriste društvene mreže za širenje propagande i regurutovanje sledbenika.

Sa Kosova je u Irak i Siriju otišlo 315 osoba da se bore na stani ID ili Al-Nusra fronta (ogranka Al-Kaide u Siriji), od kojih je ubijeno 58, navodi se u izveštaju.

Dragišić kaže da je reč o 315 kosovskih Albanaca koji su otišli da se bore na strani Islamske države, kao i da je jako teško utvrditi koliko je ljudi otišlo sa Kosova da se bori za Isil iz trećih država i zemalja Zapadne Evrope.

"Ako se uzmu u obzir i Albanci iz Makedonije i iz Albanije, onda imamo zastrašujuće veliku brojku", upozorio je Dragišić.

Ističe da je Srbija u izveštaju, sa druge strane, prepoznata kao faktor stabilnosti na Balkanu i zemlja koja čini sve, koliko je u njenoj moći, da se tome suprotstavi.

"Naša zemlja je jedan od najvažnijih faktora u Jugoističnoj Evropi u borbi protiv islamskog terorizma", naglasio je Dragišić.

Reč je o velikom problemu na Kosovu, a koji je SAD dobro uočila, dodao je.

"Nije ovo prvi izveštaj SAD koji upozorava da na Kosovu jača islamski radikalizam", istakao je Dragišić.

SAD je, kako kaže, najvažnija zemlja u borbi protiv islamskog radikalizma, koja prikuplja informacije iz celog sveta pokrivajući gotovo svaku tačku, kako bi otkrila sve njegove pojave.

Podseća da je Kosovo od devedestih godina prošlog veka pod veoma snažnim uticajem islamskog radikalizma, koji albanske elipe pokušavaju na sve načine da prikriju.

Evropa je u 2016. bila zbog vojnog pritiska na esktremiste "Islamske države" (IS) meta masovnih terorističkih napada, a razne države članice EU izvestile su o značajnom povećanju stope ekstremista povratnika sa ratišta iz Sirije i Iraka, navodi se najnovijem u godišnjem izveštaju Stejt departmenta.

Među organizacijama i dalje je krivac za najviše napada IS, čiji su pripadnici prošle godine izveli napade u više od 20 zemalja, navodi se u izveštaju o terorizmu u svetu.

Uprkos aktivnostima Irana, IS-a u Iraku, Siriji, Avganistanu i Pakistanu, ekstremista Boko harama i Al Šababa u Africi, ukupan broj terorističkih napada u svetu u 2016. godini smanjen je za devet odsto, na 11.072 napada, sa 11.774 napada terorista u 2015. godini.

Broj smrtnih slučajeva u terorističkim napadima smanjen je prošle godine za 13 odsto, sa 28.328 na 25.621, navodi se u izveštaju Stejt departmenta, prenela je radi Slobodna Evropa.

Veruje se da se otprilike 30 odsto terorista poreklom iz država članica EU vratilo, iako je ukupan broj onih koji su otišli na ratišta, a koji su iz zapadnoevropskih i balkanskih zemalja, značajno smanjio 2016. godine u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: