18 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom

Parastosom u Starom Grackom kod Lipljana obeleženo je 18 godina od ubistva 14 žetelaca na njivi 1999. godine dok su sabirali žito.

Izvor: Beta

Nedelja, 23.07.2017.

08:00

18 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom
Foto: Screenshot

Parastosu su prisustvovale porodice nastradilh, preostali Srbi u Starom Grackom, predstavnici Vlade Srbije, lokalnih institucija, Srpske liste, prenosi RTS.

Godišnjica ubistva u Starom Grackom i ove godine obeležena je pred spomen-pločom na školi u centru sela, gde su održani parastos i pomen koji je služio vladika raško-prizrenski Teodosije.

Članovi porodica usled obustave istrage, očekuju da slučaj ubistva 14 žetelaca preuzme Specijalni sud za ratne zločine pripadnika bivše OVK.

UNMIK je započeo istragu, pa je predmet predao Euleksu. Sedam Albanaca, pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, bilo je pod istragom za ubistvo u Starom Grackom.

Istraga je obustavljena, iako je kod jednog od osumnjičenih za ubistvo, pronađen pištolj jednog od ubijenih Srba.

Reč je o jednom od najtežih zločina nad Srbima po dolasku međunarodne misije na Kosovo, koji su počinile i dalje nepoznate osobe. Pripadnici OVK su ispalili ka srpskim žeteocima na stotine metaka i niko od njih nije preživeo.

Ubistvo se dogodilo 23. jula 1999. godine, a Specijalno tužilaštvo u Prištini u maju ove godine obustavilo je istragu o ubistvu 14 Srba, od kojih je najmlađa žrtva imala 17 godina.

U napadu je na njivi tokom žetve 23. jula 1999. godine iz zasede ubijeno 14 Srba iz Starog Gracka. Ubijena su četiri člana porodice Janićijević - Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina.

Rafalima su na licu mesta ubijeni i Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, zatim Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Na školi u Starom Grackom bila je ploča sa imenima svih 14 poginulih u tom zločinu, a pored imena, stajali su i stihovi: "U mome polju vesela žetvena pesma ne čuje se više. A na meni je da svedočim i pamtim, zlo počinjeno da nikad ne zaboravim", ali, nedugo nakon sahrane srpskih žetelaca, nadgrobne ploče žrtava su porušene i uništena je spomen-ploča. Policija UNMIK-a je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je dva meseca kasnije pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Gracku, gde su sahranjeni stradali srpski žeteoci, više puta je skrnavljeno i minirano.

Predsednik Kosova Hašim Tači prošle godine prvi put je došao u selo i položio cveće na spomen ploču i rekao da takvi zločini ne smeju ostati nekažnjeni.

"Zločin je zločin bez obzira protiv koga i od koga je izvršen", rekao je Tači i naglasio da će se samo trijumfom pravde dogoditi pomirenje. Porodice žrtava nisu prihvatile njegovo izvinjenje.

Porodice ubijenih čekaju da zločinci budu nađeni i kažnjeni, a to je jedan od razloga što su prošle godine i pored dvočasnovnog ubeđivanja Tačijevog savetnika, odbili da se sastanu s njim.

Rođaci ubijenih kažu da im je Tači polaganjem cveća na spomen ploču "sipao so na žive rane" i "nasmejao se u lice" i njima, i svima koji istražuju zločine nad Srbima.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je maju da je siguran da nema građanina Srbije koji ne oseća tugu i gnev zbog "sramotnog čina" Specijalnog tužilaštva u Prištini, koje je obustavilo istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 Srba.

Među zločinima na Kosovu, za koje do sada niko nije odgovarao, su i ubistva dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva. Istraga i u tim zločinima je obustavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: