"Akt pobune": Srpska novinarka prekršila pravila Bele kuće

Srpska novinarka Ksenija Pavlović prekršila je pravila Bele kuće jer je na konferenciji za novinare koristila aplikaciju Periskop, piše "Vašington post".

Izvor: Tanjug

Subota, 22.07.2017.

11:44

Ilustracija: GettyImages

Kako navode, Pavlovićeva je uživo na internetu emitovala zvučni snimak brifinga portparolke Sare Sanders, iako je to zabranjeno.

List ocenjuje da ovaj "akt pobune" znači značajan razvoj u odnosima Bele kuće sa medijima, a buntovni potez srpske novinarke privukao je veliku pažnju drugih novinara.

Na svakoj konferenciji za medije u Beloj kući od 29. juna - ali i na ranijim - portparol američkog predsednika Donalda Trampa upozorava novinare sa "pametnim" telefonima u Pres sali da ne smeju da snimaju konferenciju, niti čak da emituju uživo audio snimak, podseća američki list.

Međutim, Ksenija Pavlović, nekadašnji student Fakulteta političkih nauka u Beogradu i bivši predavač na Jejlu, koja je osnovala novinski sajt "Pavlovic tudej" (Pavlovic Today), to pravilo je u sredu prekršila tokom konferencije za novinare nove portparolke Sare Sanders, a link za sadržaj koji je uživo snimala objavila je na Tviteru.

Snimak uživo, u trajanju od oko 17 minuta, bio je lošeg kvaliteta, ali se Sanders ipak mogla čuti kako predstavlja direktora za zakonodavna pitanja Marka Šorta, nakon čega je Pavlović na Tviteru objavila link za novi snimak, koji je trajao 31 minut.

Kako "Vašington post" navodi, njeni audio snimci su, u trenutku kada ih je emitovala, prošli prilično nezapaženo - prvi je privukao 37 pratilaca, a drugi 41.

U Beloj kući zasad nisu komentarisali ovo kršenje pravila.

Američki list podseća da su novinari kritikovali nedavno uvedena ograničenja za izveštavanje sa konferencija za medije iz Bele kuće i pozvali predsednikov tim za komunikacije da omogući emitovanje sadržaja uživo, ali napominje da su novinari uvek poštovali pravila Bele kuće.

Prema podacima dostupnim na internetu, Ksenija Pavlović je nezavisni novinar, predavač, politički i kulturni kritičar, pesnikinja i autor novele "Pisma vetru".

Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i master iz oblasti američke politike, a potom se preselila u London gde je studirala na Londonskoj školi ekonomije (LSE).

Radila je i kao predavač-saradnik na Univerzitetu Jejl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: