Šta Beograd kaže nakon zahteva Haga o radikalima?

Haški tribunal traži od Srbije da se izjasni o zahtevu tužiteljke u procesu protiv članova Srpske radikalne stranke optuženih za nepoštovanje suda.

Izvor: B92

Subota, 22.07.2017.

17:33

Šta Beograd kaže nakon zahteva Haga o radikalima?
Foto: Thinkstock

Trubunal traži i da se dostave zapisnici na osnovu kojih je Viši sud u Beogradu odbio da optužene izruči Tribunalu. Srbija će poštovati odluke svog suda odgovara Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

Počeo je da teče rok od tri nedelje koji je haški tribunal dao Srbiji da dostavi transkipte dva saslušanja troje radikala optuženih za nepoštovanje suda, pred Odeljenjem za ratne zločine u Beogadu. O slučaju protiv Petra Jojića i Vjerice Radete u Beogradu stav se ne menja.

"Dokle god je ovakva odluka našeg suda na snazi nema tu prostora za politiku i stavove političara. Mi ćemo poštovati odluku suda kakva god ona bude. Zasad je sud doneo odluku kakvu je doneo i mi moramo da je poštujemo", rekao je Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

Dve i po godine Haški tribunal traži hapšenje funkcionera SRS optuženih da su pretnjama, ucenama i podmićivanjem uticali na svedoke u procesu protiv Vojislava Šešelja. Srbija je obavezna da sarađuje i izruči optužene poručuje iz Tribunala. Radikali se s tim ne slažu.

"Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu presudilo je da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje troje radikala, zato što zakon predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, ne i za nepoštovanje suda. Na zahtev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao "crvene poternice"", navela je Vjerica Radeta iz SRS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: