"Priznavanje Kosova uslov za Srbiju? Bio bih iznenađen"

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot kaže da bi bio iznenađen kada bi priznavanje Kosova postalo uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, piše list "Politika".

Izvor: Beta

Subota, 22.07.2017.

08:01

Tanjug

"Ono što je Brisel zahtevao, a Kosovo i Srbija prihvatili, jeste koncept normalizacije međusobnih odnosa i nadam se da ćemo uskoro videti neki napredak briselskog dijaloga", rekao je Skot za taj list.

Skot je kazao da se Srbija i SAD ne slažu oko pitanja Kosova, jer su SAD priznale njegovu nezavisnost, a Beograd nije, ali da su dve strane saglasne da briselski dijalog treba iskoristiti kako bi se odnosi Beograda i Prištine kretali ka većoj normalizaciji.

"Zato se od obe strane očekuje da ispune sve obaveze koje su preuzele u okviru ovog procesa", rekao je Skot.

Komentarišući nedavnu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića SAD-u, Skot je kazao da je poseta bila veoma uspešna i da su odnosi Srbije i SAD dobri, jaki i u stalnom razvoju.

Upitan da prokomentariše spekulacije da je potpredsednik SAD Majk Pens imao pitanja o ruskom uticaju u Srbiji, Skot je kazao da bi bilo neprikladno da diskutuje o detaljima bilateralnih susreta, ali da može da kaže da su imali odličnu priliku da razgovaraju o svim aspektima saradnje.

"Tu mislim na regionalnu saradnju, napredak briselskog dijaloga, Kosova. Takođe je bilo govora o ulozi Rusije u regionu, okupaciji Krima i o drugim trendovima kojima smo svedoci kada je reč o Moskvi", rekao je on i dodao da je fokus sastanka bio pružanje podrške strateškom cilju Srbije i njenim naporima da postane članica EU.

Govoreći o poseti delegacije ambasade SAD ruskom centru u blizini Niša, Skot je kazao da on lično nije bio tamo, ali da delegacija ambasade SAD nije videla ništa što bi je uverilo da postoji potreba za davanjem diplomatskog statusa tom objektu.

"Ja nisam bio tamo. Videli su ono što sam, iskreno govoreći, i očekivao da će videti. U suštini prazna konstrukcija sa nekoliko šatora i čamaca za spasavanje", kazao je Skot i dodao da odluku o davanju diplomatskog statusu tom centru treba da donese Srbija u skladu sa svojim interesom.

Podsetio ja da je ove sedmice nekoliko zemalja regiona i šire pružilo pomoć Crnoj Gori u borbi protiv požara i da niko od njih nije zahtevao diplomatski status za svoje spasioce.

"Ne možemo a da se ne zapitamo da li je traženje diplomatskog statusa za humanitarni centar pripremanje terena za ono što nameravaju da rade u budućnosti", rekao je Skot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: