"Advokatica ruskih špijuna se u kampanji srela s Trampom"

Ruska advokatica Natalija Veselnickaja koja se u junu 2016. srela s najstarijim sinom Donalda Trampa, zastupala je pred sudom vojnu jedinicu pod kontrolom FSB.

Izvor: Beta

Petak, 21.07.2017.

20:14

Getty Images

Najstariji Trampov sin Donald Tramp Junior sastao se s Veselnickajom u jeku predsedničke kampanje pošto mu je rečeno da bi ona mogla da mu da kompromitujuće informacije o tadašnjoj protivkandidatkinji njegovog oca Hilari Klinton, navodi Asošiejted pres.

Asošiejted pres dobio je sudska dokumenta iz 2011. i 2012. godine iz kojih se vidi da je Veselnickaja u jednom imovinskom sporu zastupala vojnu jedinicu 55002, koju je osnovla i kojom je komandovala ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

Sud je u tom sporu presudio u korist ruske Federalne agencije za imovinu, koja je tražila da joj se vrati zgrada u kojoj je bila smeštena ta vojna jedinica FSB.

Sastanku u "Tramp kuli" u junu 2016. godine, osim Trampovog sina i Veselnickaje, prisustvovali su i Trampov zet Džared Kušner, šef Trampove predsedničke kampanje Pol Manafort, zastupnik ruskog trgovca nekretninama Arasa Agalarova i neimenovani rusko-američki lobista koji je bio sovjetski agent.

Veselnickaja je negirala bilo kakvu povezanost s ruskom vladom, iako je posrednik u organizovanju tog sastanka rekao da je ona dobila informacije o Hilari Klinton od glavnog ruskog tužioca, navodi AP.

Donald Tramp Junior objavio je 11. jula transkript mejlova koje je u junu 2016. godine razmenio s publicistom i nekadašnjim tabloidnim novinarom Robom Goldstounom koji mu je pomogao u zakazivanju sastanka s Veselnickajom.

Prema Goldstounovim navodima u mejlovima, glavni ruski tužilac se ponudio da preko Arasa Agalarova obezbedi Trampovom izbornom štabu informacije o Hilari Klinton.

Vašington post preneo je da je Aras Agalarov blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Aras i Emin Agalarov organizovali su 2013. godine u Moskvi takmičenje za Mis univerzuma, koje je u Trampovom vlasništvu.

Saznanje o održavanju sastanka u "Tramp kuli" uzdrmalo je predsednika SAD i njegovo okruženje pošto oni mesecima tvrde da tokom predsedničke izborne kampanje nije bilo pokušaja koordinacije s Rusima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: