Sukob Nemačka - Turska: Sve oštrija retorika

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble uporedio Tursku s komunističkom Istočnom Nemačkom posle novog spora dve zemlje zbog hapšenja nemačkog aktiviste.

Izvor: Beta/AP

Petak, 21.07.2017.

09:54

Sukob Nemačka - Turska: Sve oštrija retorika
Getty images

Šojble je za današnje izdanje lista "Bild" izjavio da Turska sada arbitrarno hapsi ljude i ne poštuje minimun konzularnih standarda. "Podseća me na to kako je bilo u Istočnoj Nemačkoj. Svima koji su tamo putovali bilo je jasno: ako ti se nešto desi, niko ti ne može pomoći", rekao je Šojble.

Ako Turska ne prestane da igra "igre", Šojble je rekao da će Nemačka reći ljudima da u Tursku putuju na sopstvenu odgovornost.

Nemačka je posle hapšenja nemačkog aktivbiste za ljudska prava Petera Štojdnera zbog navodne povezanosti sa terorističkim grupama upozorila građane koji putuju u Tursku da se izlažu opasnosti od hapšenja i najavila niz drugih koraka protiv Turske.

Berlin je tražio njegovo hitno oslobađanje, na šta je Ankara odgovorila da se tim zahtevom podriva nezavisnost sudstva i da neće podleći ucenama i pretnjama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: