Grčka, Turska: Snažan zemljotres, cunami, ima mrtvih VIDEO

Snažan zemljotres jačine 6,7 stepeni po Rihteru u blizini grčkih i turskih turističkih mesta. Ima stradalih, 450 povređenih. Helikopteri prevoze do bolnica.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.07.2017.

07:34

Grčka, Turska: Snažan zemljotres, cunami, ima mrtvih VIDEO
Tanjug-AP

Na grčkom ostrvu Kos, prema navodima lokalnih zvaničnika, poginula su dvojica turista Šveđanin i Turčin, a 100 ljudi je povređeno, preneo je AFP. Konzulat Turske u Grčkoj potvrdio je pogibiju turskog državljanina i dodao da je jedan turski državljanin, koji je zadobio ozbiljne povrede, prebačen u bolnicu u Atinu.

Evakuisan je i jedan trajekt na kome se nalazilo 200 turskih državljana na putu sa Kosa prema Bodrumu.

Na sajtu Kostodej objavljene su slike na kojima se vidi kako se podiže nivo mora i da su delovi obale poplavljeni, kao i đubre. Na jednoj od slika vidi se manji ribarski brod na putu.
Tanjug-AP
Jedan od seizmologa izjavio je za grčku televiziju da je talas bio visine 70 centimetara.

Preko puta, u turskom letovalištu Bodrumu, oko 80 povređenih prebačeno je u bolnicu. Oni su zadobili povrede uglavnom zato jer su u panici skakali s prozora zgrada.
Turisti prespavali napolju, Tanjug-AP
Zemljotres se dogodio u 22.31 po srednjoevropskom vremenu, na dubini od 10 kilometara, saopštio je Američki geološki zavod.

Grčke vlasti su poslale helikoptere da bi povređene prebacili na veće grčko ostrvo Rodos kako bi im bila pružena lekarska pomoć.
Poplave od cunamija Tanjug-AP
Prema navodima grčke obalske službe, zemljotres je načinio štetu u luci na ostrvu Kos.

U Turskoj, zvaničnici su upozorili stanovništvo na naknadne potrese i naveli da zemljotres nije pričinio znatniju materijalnu štetu.

Turska televizija NTV je javila da je zemljotres izazvao manji cunami kod Bodruma i da su poplaviljeni putevi.

Ranije jutros agencije su javile da je zemljotres pogodio tursko letovalište Marmaris.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: