Priština priznaje i optužuje: "Nakon zida i voza..."

Priština priznala da kasni u sprovođenju dva sporazuma postignuta u Briselu - o Zajednici srpskih opština i reciprocitetu registarskih tablica.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.07.2017.

18:07

Priština priznaje i optužuje:
Foto: Tanjug, arhiva

Istovremeno, Priština optužuje Beograd za navodnu "blokadu" sporazuma o energetici, pravosuđu, diplomama i katastru.

"Potpuno je obustavila revitalizaciju mitrovičkog mosta, glavne ulice u Severnoj Mitrovici i raspuštanje paralelnih struktura što je sprečilo konačnu implementaciju sporazuma o ukidanju Civilne zaštite, odnosno, pitanje objekta za kosovske institucije u kojima rade bivši pripadnici Civilne zaštite", navodi se u redovnom izveštaju ministarke za dijalog Edite Tahiri upućenom EU.

Edita Tahiri tvrdi i da Beograd i dalje podržava neke od "svojih paralelnih struktura", što je, kako navodi, u suprotnosti sa sporazumima u Briselu, preneo je prištinski portal "Kossev"

"Ipak, Priština kasni u sprovođenju dva sporazuma - o Zajednici srpskih opština i reciprocitetu registarskih tablica", stoji u izveštaju Tahirijeve, koja tvrdi da proces sprovođenja sporazuma o Zajednici srpskih opština "ometen nakon pojave ilegalnog zida u Severnoj Mitrovici, dirigovanog od Srbije".

Edita Tahiri tvrdi i da je nakon "zida i voza", Priština ponovo, pokrenula proces implementacije sporazuma o ZSO, ali je isti "ponovo omela Srbija insistirajući da se proces vodi u Briselu, a ne u Prištini".

"Kosovo je bilo fleksibilno da se proces sprovodi u Prištini nakon jednog sastanka u Briselu, ali su predstavnici srpske zajenice, pod negativnim uticajem Srbije, odbili da se vrate u kosovske institucije", navela je Edita Tahiri.

U izveštaju se podseća na period kada je Ramuš Haradinaj bio uhapšen, zbog čega je kosovska skupština suspendovala dijalog sa Beogradom. Nakon toga su, dodaje se, usledili vanredni parlamentarni izbori, a sada je kosovska vlada "na čekanju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: