Skoplje: Traži se doživotni zatvor za albanske teroriste

Državno tužilaštvo Makedonije zatražilo je da optuženi za terorizam i sukob s policijom u kumanovskom Divom Naselju budu osuđeni na kazne doživotnog zatvora.

Izvor: Beta

Petak, 21.07.2017.

00:23

Skoplje: Traži se doživotni zatvor za albanske teroriste
Thinkstock

U završnoj reči na suđenju grupi od 37 muškaraca albanske nacionalnosti, Tužilaštvo je objašnjavalo ko je bio napadač, a ko logistička podrška, odnosno ko je pomagao članovima takozvane "kumanovske grupe" da pređu sa Kosova u Makedoniju i ko je obezbedio oružje.

Tužilac Naum Panovski izjavio je da je poslanik i funkcioner stranke DUI Artan Grubi komunicirao sa članovima "kumanovske grupe" o njihovoj mirnoj predaji, kao i da su to radili i pripadnici OEBS-a.

To se vidi iz prisluškivanih telefonskih razgovora koji su predstavljeni na suđenju. Grupa je, kako je rečeno, prisluškivana od 6. maja, uz odobrenje suda.

Iz tih razgovora se čuje kako deo optuženih organizuje ilegalan ulazak u Makedoniju, kako su transportovani, ali i kako su raspoređivani i kako su krili oružje.

Na suđenju u skopskom krivičnom sudu ostaje da odbrana da završnu reč, a deo optuženih za terorizam i terorističko organizovanje pobunio se tvrdeći da to što tužilac govori nije istina.

Optuženi i njihovi advokati zatražili su uvid u tu završnu reč, da bi na narednom ročištu, koje je zakazano za 28. jul, izneli svoju završnu reč.

Suđenje u slučaju "Divo naselje" traje duže od jedne godine. Započelo je u decembru 2015. godine posle višemesečne istrage.

Muškarci albanske nacionalnosti optuženi su da su 9. i 10. maja 2015. učestvovali u sukobu s makedonskom policijom, kao i oni koji su im, prema Tužilaštvu, pomagali.

U tim sukobima poginulo je osam policajaca, kao i više pripadnika "kumanovske grupe", dok je oko 40 policajaca ranjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: