"Naše realnosti se razlikuju, Tači ne odlučuje o dijalogu"

Realnost Hašima Tačija, u koju veruje 99 odsto Albanaca na Kosovu, nije ista kao naša i postoje oni koji su svesni da je to fikcija, kaže Oliver Ivanović.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.07.2017.

17:11

"Kosovo je nezavisno samo u onoj meri u kojoj se Srbija sa tim slaže i oni toga budu svesni svaki put kada traže ulaz u međunarodne organizacije", reče u Kažiprstu.

Lider GI SDP kaže i da su Tačijeve izjave o "istorijskom sporazumu" fine fraze, ali da on tako nagoveštava kraj dijaloga iako nije vlastan da o tome odlučuje.

"On ipak govori o nečemu što je delom istinito, a to je da je dijalog nepopularan, ali ja mislim da je to jedina šansa da se reše neki problemi. Međutim, ima još mnogo tema o kojima treba razgovarati i mislim da se Priština ne pita šta će biti na stolu", kaže Ivanović.

Gost Kažiprsta navodi i da Tačijeve izjave predstavljaju "tipičnu izjavu albanske strane".

"Oni imaju svoju realnost i svoj cilj, a u pregovore su ušli da izvuku kakvo-takvo, indirektno ili direktno priznanje", kaže Ivanović.

Ivanović smatra da će Tači ostati zadužen za dijalog Beograda i Prištine i da postoji nelagodnost naših ljudi kada se govori o premijerskom nivou, jer bi morali da razgovaraju sa Haradinajem.

"Trenutno je on kandidat za premijera, ali to još nije izvesno, tamo ništa nije izvesno", rekao je Ivanović.

Takođe, on kaže da je teško reći kakva će biti nova kosovska vlada i da li će "raditi i za Srbe", što je crvena linija koju je navela Srpska lista.

"U kampanji su iznosili antisrpske slogane, zagovarali kraj dijaloga, minimiziranje ili čak potpuno zanemarivanje srpskih stavova. Tako da tu nema mnogo prostora za dijalog, ali situacija i život nekad navedu da mora da se razgovara. I iz Srpske liste su pravili nepromišljene poteze i zatvarali vrata, a sada će očigledno morati da razgovaraju i sa Haradinajem", kaže Ivanović.

Što se tinjajućih pitanja tiče, vojske Kosova i Zajednice srpskih opština, Ivanović kaže da je ključ i za jedno i za drugo u rukama Srba.

"Iz NATO i SAD su poručili da osnivanje vojske može samo uz ustavne procedure, Srbi imaju ključ, ali će albanska strana pribeći verovatno trikovima, praviće modernizaciju postojećeg sastava bez da menjaju ime. I ZSO je u našim rukama, a ako budemo čekali da oni formiraju, teško će ići", rekao je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: