Mogerini u Zagrebu: Proširenje na Balkan najveći prioritet

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je u Zagrebu da je nastavak proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana najviši prioritet.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.07.2017.

23:45

Mogerini u Zagrebu: Proširenje na Balkan najveći prioritet
Getty Images

"Želela bih da istaknem jednu tačku koja je posebno važna za EU i mene lično, a to je rad u regionu na proširenju. To je za mene najviši prioritet", rekla je Mogerini posle susreta s hrvatskom ministarkom spoljnih i evropskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

Ona je dodala da se u poslednjih nekoliko meseci intenzivirao razgovor sa šest zemalja partnera u regionu i da je Hrvatska ključan element u tom poslu da bi se "garantovali ne samo sigurnost i stabilnost, nego i pomirenje".

"Najbolji način da se obezbedi sigurnost, stabilnost i prosperitet regiona je pružanje verodostojne i sigurne evropske budućnosti", rekla je Mogerini.

Šefica hrvatske diplomatije istakla je na zajedničkoj konferenciji za novinare da Hrvatska snažno podržava nastavak proširenja EU, uz ispunjavanje uslova i kriterijuma.

"Naša je zajednička ocena da je potrebno pojačati angažman EU u području Jugoistočne Evrope uz isticanje jasne evropske perspektive svih država", naglasila je Pejčinović Burić.

Ona je istakla da je u tom kontekstu posebno važno podržati BiH.

"Reformski put koji omogućava evropski proces je jedan od osnovnih elemenata koji može da pomogne da se postigne stabilnost, sigurnost i prosperitet jugoistočne Evrope i Hrvatska je spremna da pruži i političku i tehničku podršku", istakla je hrvatska ministarka.

Federika Mogerini razgovarala je u Zagrebu i sa premijerom Andrejom Plenkovićem i predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: