Novi potres za Evropu: "Mi smo uz Poljsku, ne mešajte se"

Mađarska stoji uz Poljsku i poziva Evropsku komisiju da ne prekoračuje svoje ovlašćenja, poručio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.07.2017.

17:47

Novi potres za Evropu:
Thinkstock

Evropska unija dala je nedelju dana Poljskoj da zaustavi pravosudne reforme za koje Brisel tvrdi da će staviti sudove pod direktnu kontrolu vlade i da bi mogle da ugroze vladavinu prava, podseća Rojters.

Sijarto smatra da Komisija želi da se meša u unutrašnja pitanja Poljske i poručuje da ne bi trebalo da se ponaša kao "političko telo".

"Stojimo uz Poljsku i pozivamo Evropsku komisiju da ne prekoračuje svoja ovlašćenja", rekao je Sijarto.

U međuvremenu, poljski poslanici usvojili su danas kontroverzni zakon o reformi Vrhovnog suda, uprkos višednevnim uličnim protestima, zabrinutosti opozicije zbog nezavisnosti sudstva i pretnjama Evropske unije sankcijama bez presedana.

Predsednik Evropskog saveta i bivši premijer Poljske Donald Tusk ocenio je da su promene u pravosuđu koje sprovodi vlada u Varšavi "unazađujuće", protiv evropskih vrednosti i da dovode Poljsku u rizik da bude marginalizovana.

Za usvajanje zakona, kojim se ministru pravde omogućava da bira kandidate za taj sud, u donjem domu poljskog parlamenta glasalo je 235 poslanika, 193 je bilo protiv, a 23 su bila uzdržana.

Lider vladajuće poljske partije "Pravo i pravda" Jaroslav Kačinjski ranije je ocenio da je upozorenje Evropske komisije Varšavi da zaustavi pravosudnu reformu "političko" i poručio EU da ne bi trebalo da se meša u to pitanje.

Evropska komisija zatražila je od Poljske da zaustavi pravosudnu reformu, naglasivši da bi mogla da ima "veoma negativan uticaj" na nezavisnost sudova, a u protivnom, navodi, očekuje je disciplinska mera već naredne nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: