"Politika": Obična novinarska greška, napadaju nas hakeri

Kolegijum "Politike" je povodom napisa "fantomskih komentatora", saopštio da je tužilaštvu prijavio da je mesecima "na meti napada hakera i zlonamernika“.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.07.2017.

23:54

Thinkstock

Navodi se i da bi “oni želeli da običnu novinarsku grešku predstave kao navodnu nameru 'Politike' da obmane svoje čitaoce".

U sredu je Komisija za žalbe Saveta za štampu najavila da će 27. jula razmotriti žalbu Autonomnog ženskog centra na tekst objavljen u "Politici" pod naslovom "Protiv nasilja, ne protiv muškaraca i žena" zbog navodnog relativizovanja nasilja nad ženama i spornog identiteta autora.

Savet je saopštio da mu se obratilo više građana koji se, kako se navodi, "osećaju prevarenim" zbog teksta čiji je autor navodno osoba koja ne postoji, a žalbe se odnose i na sam sadržaj teksta kojim se relativizuje nasilje nad ženama i vređa dostojanstvo žrtava nasilja.

Uz to je u sredu Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila da se u kolumnama koje su poslednjih dana objavljene u dnevnom listu "Politika", "na nedopustiv i uvredljiv način opravdavaju nedavna ubistva žena i partnersko i porodično nasilje".

U večerašnjem saopštenju Kolegijum lista "Politika" priznaje da nije proveren identitet autora dva teksta koji su se putem elektronske pošte lažno predstavili maja i juna ove godine, a koje je taj list objavio, te se "Politika", kako ukazuje, tako "našla na meti kriminalnog napada nepoznatih počinilaca, o čijim pravim namerama i motivima možemo samo da nagađamo".

"Verujemo da se izvršioci tog napada ne nalaze ni u Kanadi, ni u Americi, već u Srbiji, o čemu smo i obavestili tužilaštvo", navodi Kolegijum i dodaje da neće bežati ni od sopstvene krivice što identitet autora tih članaka nije detaljnije proveren.

Pošto ocenjuje da se protiv tog lista "besomučna kampanja... vodi prvenstveno putem društvenih mreža, ali i napada kolega od kojih bi se očekivalo malo više profesionalne solidarnosti", Kolegijum piše da " 'Politika' radi po zakonima Republike Srbije i zato joj neće suditi suditi ni presuđivati nevladine organizacije i društvene mreže, kao ni samoproklamovana regulatorna tela za kontrolu medija, zapravo udruženja građana koja se finansiraju donacijama iz inostranstva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: