FHP: Akcioni plan za Poglavlje 23 se ne sprovodi

Fond za humanitarno pravo ocenio da se odredbe Akcionog plana za Poglavlje 23 koje se odnose na procesuiranje ratnih zločina "sprovode uglavnom kozmetički".

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.07.2017.

11:06

FHP: Akcioni plan za Poglavlje 23 se ne sprovodi

Iz tog fonda smatraju da je slično i sa sprovođenjem Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

"Državni organi zaduženi za implementaciju pomenutih odredbi Akcionog plana i Nacionalne strategije zbog toga neistinito obaveštavaju javnost o svom radu, a civilnom društvu kontinuirano otežavaju pristup relevantnim informacijama i praćenje rada ovih institucija", navedeno je u saopštenju FHP.

FHP je ocenio da je takvo ponašanje u suprotnosti sa obavezama iz pristupnih pregovora sa EU i pokazatelj odsustva privrženosti Srbije reformskom procesu i iskrenog nastojanja da se procesuiranje ratnih zločina učini efikasnijim.

Dodaje se da kada je reč o Akcionom planu za Poglavlje 23, Ministarstvo pravde na svom sajtu objavilo četiri izveštaja o njegovom sprovođenju i da je nakon uvida u njih, FHP zaključio da je mali broj predviđenih aktivnosti koje se odnose na procesuiranje ratnih zločina realizovan.

"Stanje je još gore kada je reč o sprovođenju Nacionalne strategije. Formiranje Radnog tela zaduženog za nadzor sprovođnja Strategije kasni 16 meseci, iako je predviđeno da se formira 30 dana nakon usvajanja Strategije. Do danas nije objavljen ni jedan zvaničan izveštaj o napretku u realizaciji aktivnosti predviđenih Strategijom, a gotovo svi postavljeni rokovi za realizaciju konkretnih aktivnosti su prekoračeni", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da zbog nedostatka tačnih i javno dostupnih podataka o primeni ovih dokumenta, FHP relevantne informacije pokušava da pribavi zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

"Međutim, i u okviru tog postupka, veliki broj državnih organa odgovornih za implementaciju mera iz oblasti vladavine prava onemogućavaili otežava uvid civilnog društva u njihove rezultate rada", saopštio je FHP.

Dodaje se da na pojedine zahteve za pristup informacijama od javnog značaja FHP nikada nije dobio odgovor, a među organima koji se oglušuju na zahteve za dostavljanje podataka o implementaciji Nacionalne strategije su: Komisija Vlade Srbije za nestala lica, MUP, Ministarstvo spoljnih poslova, Pravosudna akademija.

FHP je pozivao državne institucije da prekinu sa "fingiranjem rezultata svog rada i da sa kozmetičkih predju na stvarne reforme i konačno počnu sa sprovođenjem mera koje se odnose na unapređenje procesuiranja ratnih zločina predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 23 i Nacionalnom strategijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: