Ministarka odbila da reši zadatak koji je namučio učenike

Hrvatska ministarka obrazovanja Blaženka Divjak odbila je da reši zadatak s kojim su je suočili novinari, a koji na maturi nije znala da reši polovina učenika.

Izvor: B92

Sreda, 19.07.2017.

17:33

Ministarka odbila da reši zadatak koji je namučio učenike
Thinkstock

Ministarka Divjak je profesorka matematike i prodekan na Univerzitetu u Zagrebu

Sporni zadatak, naime, glasi: Potrošnja automobila je 7 litara na 100 kilometara, a kombi s jednom litrom goriva može prijeći 11 kilometara. Ako su oba vozila prešla 450 kilometara, koliko je više goriva potrošio kombi od automobila?

Ponuđeni odgovori: A. 9,41 litra B. 14,79 litara C. 16,25 litara D. 18 litara .

Prag prolaznosti za dvojku iz matematike bio je svega 24 posto, a čak 50 posto maturanata nije uspelo da reši ovaj zadatak, preneli su hrvatski mediji.

"Sigurno da znam da ga rešim jer se radi o matematici. Druga stvar je što je važno da mi ne samo da prepoznajemo najbolje učenike koji imaju potencijala za međunarodne uspehe, nego da i drugima pomognemo koji imaju posebne obrazovne potrebe. Takođe treba pomoći i tzv. sredini koju zapostavljamo - jer sredina ne postoji", rekla je ministarka Divjak, preneli su hrvatski mediji.

Dodala je da postoje samo neiskorišćeni potencijali koje učenici imaju i koji se, kako je rekla, mogu prepoznati u sistemu.

Zadatak na nižem matematičkom nivou, naime, nije znalo da reši čak 12.000 maturanata u Hrvatskoj.

Direktorka NCVVO-a Maja Jukić izdvojila ga je kako bi istakla nivo znanja, odnosno neznanja koje vlada među hrvatskim maturantima, saopštio je portal Srednja.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: