Slučaj "Politika" i fantomski autori - još bez objašnjenja

Rasprava u javnosti o zločinima i ubistvu žene i deteta kod centra za socijalni rad dobila je neočekivan zaokret nakon nekoliko tekstova u listu "Politika".

Izvor: B92

Sreda, 19.07.2017.

16:58

Slučaj
Foto: Thinkstock

Buru na društvenim mrežama prvo je izazvao deo komentara psihoterapeuta Zorana Milivojevića, protumačen tako da on svaljuje deo krivice na ubijenu ženu.

Kako njegovi tekstovi često podižu dosta prašine to nije bilo veliko iznenađenje, ali zato jeste objavljivanje teksta u rubrici "Pogledi" autora koji očigledno ne postoji.

Pod naslovom "Protiv nasilja, ne protiv muškaraca ili žena" u štampanom izdanju za 18. jul objavljen je tekst u kome se ističu "teške i nepopravljlive slabosti čitavog sistema u Srbiji". Međutim, ističe se i da su "u žižu odmah uskočile agresivne feministkinje, koje koriste tragedije za političku agendu".

"Kada je reč o ženama i muškarcima, ne treba zaboraviti da praktično sva čedomorstva svuda u svetu čine isključivo žene, a gotovo nikada muškarci. Dakle, dve tragedije u Beogradu ne govore ništa u prilog feminističkoj politici i propagandi", navodi se u tekstu.

Iako bi se očekivalo da sadržaj teksta nastavi ionako veoma žustru raspravu, on je bio u centru pažnje vrlo kratko, a fokus se preselio na autora.

Tekst potpisuje dr Petar Veličković, "forenzički psihijatar, sudski ekspert za poveravanje dece, Montreal, Kanada", a objavljena je i navodna fotografija autora.

"Istraživači" na društvenim mrežama su ustanovili i da doktor Petar Veličković iz Montreala ne postoji u bazama naučnih radnika, niti se ime "dr Veličkovića" pominje u relevantnim naučnim radovima, dok je fotografija lažna, odnosno, preuzeta je sa stranice nemačkog glumca Andresa Kaufmana.

Sporni tekst je ubrzo sklonjen sa sajta Politike, a ubrzo je otkriveno i da je pre nekoliko meseci objavljen tekst koji zastupa slična stanovišta, a koji potpisuje "nepostojeći autor".

Ispod naslova "Nepravde feminističkog pravosuđa" potpisan je Milovan B. Vučić, profesor univerziteta, psihoanalitički psihoterapeut i psihoanalitički supervizor, specijalista za dečju psihoanalizu iz Los Anđelesa u Kaliforniji.

Ni njegovog imena nema u bazama naučnih radnika, a fotografija objavljena uz tekst se može naći na servisima za takozvanu "stock" fotografiju, odnosno za "pokrivalice" i ilustracije.

Reagovalo je i Udruženje novinara Srbije, koje je pozvalo v.d. glavnog i odgovornog urednika Žarka Rakića da objasni ko je pisao fantomske komentare.

Međutim, kako navode iz UNS-a, Rakić odbija da da odgovore i upućuje Udruženje da "sami saznaju".

"Potrudite se da saznate. Predsednik vašeg udruženja (nekada novinar Politike Vladimir Radomirović, prim.nov.) bi mogao da vam pomogne. On ima dobre veze u Americi, kao i bivša predsednica (bivša glavna urednica "Politike" Ljiljana Smajlović, prim. nov.). I jedan savet Vama i njima koji mogu da vam dam, da uzmete dela Viktora Igoa, gde ćete naći zanimljive priče", rekao je Rakić novinarima UNS-a.

Urednik rubrike Pogledi Branislav Radivojša izvinio se u štampanom izdanju Politike zbog "greške oko fotografije Kaufmana", ali nije spomenut raniji tekst.

"U rubrici Pogledi juče je uz tekst dr Petra Veličkovića objavljena fotografija Andreasa Kaufmana, a do ove greške je došlo tako što je autor teksta Veličkovič, na moju molbu da pošalje svoju fotografiju, poslao Kaufmanovu. Ne sumnjajući da je reč o podvali autora teksta, napravili smo grešku zbog koje se izvinjavamo čitaocima", glasi objašnjenje.

Nemački "Dojče vele" je stupio u kontakt sa samim Kaufmanom, koji je iznenađen da se njegova slika našla uz sporni tekst, a najavio je i da će tražiti objavljivanje demantija, kao i tužbu protiv "Politike" , jer "ne bih voleo da me neka Srpkinja na ulici pljune u lice i to sa punim pravom".

Savet za štampu će raspravljati o ovom slučaju sledećeg četvrtka, nakon više prijava građana koji se "osećaju prevarenim" zbog toga što tekst potpisuje "čini se, nepostojeći autor", ali i zbog samog sadržaja teksta kojim se, kako tvrde, relativizuje nasilje nad ženama i vređa dostojanstvo žrtava nasilja.

Redakcija Insajdera je stupila u kontakt sa urednikom rubrike Radivojšom, koji je rekao da nisu proveravali stručnost autora "jer je autor iz Kanade".

"Kako da ga proverim? On se javlja iz Kanade i nemam tamošnji registar. Ne možemo mi da se bavimo policijskim istragama, mi samo objavljujemo tekstove“, kaže Radivojša za Insajder.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: