Meštani sami uklonili spomenik Puniši Račiću

Spomen ploča Puniši Račiću podignuta u njegovom rodnom selu Slatina kod Andrijevice uklonjena je danas, javila je Televizija Crne Gore.

Izvor: B92

Utorak, 18.07.2017.

19:02

Meštani sami uklonili spomenik Puniši Račiću
Foto: Thinkstock

Meštani su prvo sprečili mehanizaciju nadležnih službi da ukloni spomen ploču, ali su je naknadno sami uklonili.

Spomen ploča Račiću u njegovoj rodnoj Slatini postavljena je nezakonito i bez saglasnosti nadležnog Ministarstva kulture.

Zvanična Podgorica oštro je osudila postavljanje ploče ubici hrvatskih poslanika u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije i atentatoru na crnogorskog kralja Nikolu.

I Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske osudilo je otkrivanje spomen-obeležja Puniši Račiću u rodnom selu Slatina kod Andrijevice i zatražilo njeno uklanjanje.

Puniša Račić je kao narodni poslanik u skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1928. godine ubio grupu hrvatskih poslanika na čelu sa osnivačem Hrvatske seljačke stranke Stjepanom Radićem. Ubijeni su bili i Pavle Radić i Đura Basariček.

On je tada ranio još dvojicu Ivana Granđu i Ivana Pernara.

Inicijativu da se u njegovom rodnom mestu postavi spomen-obeležje pokrenulo je bratstvo Račića, koje su podržali meštani Slatine, prenosi RTCG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: