Pripadnik najniže kaste favorit na izborima u Indiji

U Indiji su danas predsednički izbori na kojima se očekuje pobeda kandidata vladajuće koalicije Rama Nata Kovinda, pripadnika najniže kaste.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 17.07.2017.

15:43

Pripadnik najniže kaste favorit na izborima u Indiji
Foto: GettyImages

On je deo takozvanih "nedodirljivih" (daliti).

Bivši guverner indijske države Bihar izabran je prošlog meseca za predsedničkog kandidata koalicije okupljene oko Indijske narodne partije premijera Narendre Modija, što je ocenjeno kao deo višedecenijskih nastojanja hinduističkih nacionalista da pridobiju podršku zajednice "nedodirljivih", piše Gardijan.

Predsednika na indirektnim izborima bira više od 1.000 članova saveznog parlamenta i zakonodavnih tela svih indijskih država.

Rezultati izbora predsednika, koji u praksi ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, očekuju se u četvrtak.

Kovind (71) ima podršku najveće partije u Indiji i očekuje se da će pobediti Meriu Kumara, bivšeg diplomatu i poslanika kojeg je kandidovala opoziciona partija Indijski nacionalni kongres i njeni saveznici.

Kumar takođe pripada najnižoj kasti dalita, što ukazuje na izborni i simbolični značaj te zajednice, navodi britanski list.

Daliti su izvan tradicionalne podele indijskog društva na četiri kaste, koje određuju svakodnevni život hindusa, od poslova koje mogu da rade do sklapanja brakova.

Oni su se smatrali "nečistim" i proterivani su na margine društva, zbog čega su hiljadama godina živeli izopšteni u ekstremnom siromaštvu.

Programi sprovođeni proteklih 70 godina radi smanjenja njihove diskriminacije nisu dali veće rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: