Indijski poslanici biraju predsednika

Indijski poslanici danas odlučuju o novom predsedniku. Dva glavna favorita za tu ceremonijalnu funkciju su pripadnici Dalita, najniže hinduističke kaste.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.07.2017.

09:54

Indijski poslanici biraju predsednika
Getty images

Očekuje se da će pobediti 71-godišnji Ram Nat Kovind, kandidat vladajuće stranke Baratija Džanata (BJP), koji je donedavno bio guverner istočne pokrajine Bihar.

Njegova glavna rivalka je 72-godišnja Meira Kumar, prva predsednica parlamenta u toj zemlji i bivša ministarka federacije koja ima podršku glavne opozicione stranke, Indijskog nacionalnog kongresa.

Predsednica te stranke Sonja Gandi je juče priznala da njihova kandidatkinja ima male šanse, prenosi Hina.

Predsednika biraju poslanici dva doma parlamenta i pokrajinskih skupština. Glasanje se održava simultano celog dana u državnoj i pokrajinskim prestonicama, objavila je Indijska izborna komisija.

Glasovi će biti prebrojani do 20. jula.

Vladajuća BJP u donjem domu parlamenta, takozvanoj Lok Sabi, drži dve trećine poslanika i samostalno ili u koaliciji vlada u 17 od 29 indijskih država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: