Srpska lista bira novi vrh, srpski medij bez poziva

Kosovska Mitrovica -- Prva izborna skupština Srpske liste održava se u Kosovskoj Mitrovici i očekuju se kadrovske promene u samom vrhu. Ipak, neki mediji ne mogu da prate događaj.

Izvor:
Podeli

Najpoznatiji srpski informativni portal na severu Kosova KoSSev nije pozvan da prati događaj, jer kako kažu iz SL on "prevazilazi njegov nivo".

Kako navode iz KoSSev-a, da je to ispravan razlog za izostavljanje poziva smatra i prvi čovek SL Slavko Simić, ujedno "prema spekualcijama, mogući potpredsednik kosovskog parlamenta".

Urednica KoSSeva Tatjana Lazarević kaže da su ovoj lokalnoj redakciji obaveštenja o konferencijama za medije, saopštenja o aktivnostima Srpske liste prestala da stižu još od kraja maja, neposredno pred početak predizborne kampanje za nedavne kosovske parlamentarne izbore. Komunikaciju je u isto vreme naprasno prekinuo i privremeni opštinski organ pri srpskom državom sistemu ali i Policija na Severu Kosova.

"Najznačajnija srpska stranka kosovskih Srba koja je jedina imala podršku zvaničnog Beograda bojkotuje KoSSev," ocenjuje Lazarević.

"U pitanju je grub pokušaj cenzure i novi vid pritiska na srpske novinare koji ionako rade u otežanim uslovima. Reč je o ometanju, ali i ciničnom omalovažavanju KoSSeva, jednog od retkih srpskih informativnih glasila koje ne pristaje na politički diktat lokalne vlasti," kaže.

Ovaj portal sa Severa Kosova koji spada u najmlađe srpske medije na Kosovu mesečno poseti do 200.000 posetilaca iz 183 zemlje.

"Nastavićemo da radimo svoj posao savesno i profesionalno. Kosovo je teritorija sa ograničenim suverenitetom, ali i tu gde kao građani ne uspevamo da ostvarimo svoja suverena prava, borimo se za poštovanje vrednosti za koje se naša profesija bori u Beogradu i svetu. Nećemo da budemo ni novinari, ni građani drugog reda samo zato što smo izabrali da ostanemo na Kosovu," poručila je Lazarević.

Srpska lista je u svom Proglasu od 12. maja ove godine kao jedan od svojih prioritetnih ciljeva navela upravo "zaštita prava na informisanje".

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvali su danas rukovodstvo Srpske liste na Kosovu da ne diskriminiše medije i da u komunikaciji s novinarima poštuje standarde međunarodnih konvencija o slobodi informisanja.

Prati B92 na Viberu

Kosovo

strana 1 od 2434 idi na stranu