"U Srbiji će se dugo prelamati, ali se neće prelomiti"

Srbija ima pravo da insistira na pitanju da li su u budžetu Evropske unije do 2026. ili 2027. godine predviđena sredstva za proširenje, kaže Marko Savković.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.07.2017.

16:56

Foto: B92

Programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost je u Kažiprstu rekao da je normalno da Srbija traži okvirni datum za prijem u EU.

Kako je rekao, Srbija svojim učešćem u evrointegracijama svakodnevno pokazuje da se strateški opredeljuje, ali neće skoro doći "trenutak istine" u kome će se sve definitivno prelomiti.

Savković je rekao da je izjava ruskog amabasadora Aleksandra Čepurina da bi "bilo bolje da se Srbija ne pritiska" takođe jedan vid pritiska.

"Ta naša politika famozne četiri stolice ostavlja mnogo prostora za interpretacije. Teško je svakom od partnera posvetiti se podjednako, a pitanje je da li Srbija, kao relativno mala zemlja, ima kapacitet za tako nešto", kaže Savković.

Gost Kažiprsta navodi da pritisak na Srbiju vrše donosioci odluka i u Briselu, i u Vašingtonu, i u Moskvi i da oni konstantno postavljaju pitanja šta će biti sa članstvom u EU i da li će se insistirati na vezama sa tradicionalnim prijateljima.

"Podela u svetu samo dodatno jača taj pritisak, a sve asertivnija Rusija vidi Srbiju kao zemlju u regionu kojoj može da ostvaruje svoje interese. Jasno je da će se u Srbiji i dalje mnogo toga prelamati, ali to je proces koji ne verujem da će doneti nekakav rezultat, već će to kao proces trajati", kaže Savković.

Govoreći o rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, ali i o spekulacijama da sličan centar u Srbiji želi Zapad, Savković kaže da sve to deluje kao veliki spin.

"Neshvatljivo je da u 21. veku, u kome možete odakle god želite da se bavite obaveštajnim radom, da vam je potrebna neka zgrada. Isto tako gledam i na priču o navodnom drugom centru", rekao je on.

Kako kaže, tokom posete predsednika Srbije Sjedinjenim Američkim Državama kao teme će biti važne ubistvo braće BItići i napad na ambasadu SAD u Beogradu, ali u "širem kontekstu to nisu problemi koji treba da nam odrede odnose".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: