Novih 70 srpskih vojnika ispraćeno u mirovnu misiju u CAR

Novi kontingent od 70 pripadnika Vojske Srbije ispraćen je u mirovnu misiju Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA).

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.07.2017.

15:22

Novih 70 srpskih vojnika ispraćeno u mirovnu misiju u CAR
Foto: Tanjug / Ministarstvo odbrane

Oni će u narednih šest meseci u sastavu Srpske vojne bolnice biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga UN.

Svečanom ispraćaju u kasarni "Banjica 2" u Beogradu prisustvovao je resorni ministar Aleksandar Vulin, koji je kazao da "šesti put slavna srpska zastava odlazi u Centralnoafričku Republiku", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Desetine hiljada pregledanih pacijenata, više stotina najsloženijih hirurških intervencija i svaki put reči hvale i divljenja za ljude koje smo poslali da predstavljaju našu zemlju, koji nose zastavu Srbije, koja se nikad nije vratila obeščašćena", kazao je Vulin.

On je dodao da srpski mirovnjaci ne idu u Afriku samo kao lekari ili medicinski radnici, nego i kao ambasadori Srbije, "njeni najviši predstavnici".

"Izabrali ste poziv koji nije samo human već i težak i zbog koga ste se obavezali da uvek budete na strani onoga koji pati, mi vas baš takve šaljemo, da ne dozvolite da se prema slabima primenjuje sila i nasilj,e ali i da nas učinite ponosnim kao što smo uvek bili, jer vi ste pripadnici Vojske Srbije", rekao je ministar.

Vulin je predao zastavu Srbije komandantu kontingenta, pukovniku Jadranku Jukiću, koji je rekao da je kontingent pripremljen za upućivanje u zonu operacije i da će sve zadatke izvršavati dostojanstveno i odgovorno, "s ponosom što predstavlja Vojsku Srbije, Ministarstvo odbrane i Srbiju".

U kontingentu koji čine vojna bolnica nivoa 2, komanda i jedinica za logističku podršku, nalazi se 17 oficira, osam podoficira, četiri profesionalna vojnika i 41 civilno lice, a od ukupno 70 mirovnjaka, 24 su žene.

Komandant vojne bolnice u šestoj rotaciji je pukovnik Zoran Dimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: