Džang Deđijang: U Kini se i dan danas peva "Bela ćao"

Kineska inicijativa "Pojas i put" pretvara se od ideje u realnost i Kina je spremna da u ceo projekat uključi i Srbiju, izjavio Džang Deđiang.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.07.2017.

10:33

Džang Deđijang: U Kini se i dan danas peva
Tanjug

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Kine koji boravi u višednevnoj poseti Srbiji, govorio je na posebnoj sednici Skupštine Srbije, pred poslanicima, ministrima i članovima diplomatskog kora.

"Inicijativa pojas i put je poreklom iz Kine, ali pripada svetu. Kina je spremna da zajedno sa svim zemljama, uključujući Srbiju, ruku pod ruku, zajedno podstiče nove rezultate u međunarodnoj saradnji izgradnje Pojasa i puta“, rekao je Džang obraćajući se na posebnoj sednici Skupštine Srbije, kojoj je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Navodeći da se iskreno nada da će Srbija što pre postati član evropske familije, Džang je istakao da je Srbija prva zemlja u regionu koja je ostvarila strateško partnerstvo sa Kinom čime je, ističe, otvoreno novo istorijsko poglavlje prijateljske saradnje dve zemlje. On je pozvao na zajedničku izgradnju svetle budućnosti i strateškog partnerstva Kine i Srbije.

Ističući da su obim trgovine i investicije u brzoj ekspanziji, a saradnja u obasti proizvodnog kapaciteta, telekomunikacija, izgradnje infrastrukture u stalnom zamahu, Džang kaže da je u 2016. obim bilateralne trgovine Kine i Srbije iznosio 590 miliona dolara sa rastom od 8,2 odsto, a da je samo za prva četiri meseca ove godine taj rast premašio 20 odsto.

Tako je Kina postala najveći trgovinski partner Srbije u regionu Azije”, dodao je Džang. Naveo je da je most na Dunavu u Beogradu, nazvan most prijateljstva Kine i Srbije, prvi most koji je kineska kompanija izgradila u Evropi.

Istakao je i niz važnih projekata, kao što su pruga Beograd-Budimpešta, deonice autoputa E763, TE Kostolac čija je realizacije, kaže, uspešno u toku. Ti projekti, navodi, postali su uzori i pilot projekti u saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Izrazio je očekivanje da će Srbija i Kina sinhronizovati izgradnju “Pojasa i puta” sa Strategijom industrijalizacije Srbije, osloboditi razvojni potencijal te unaprediti projekte među kojima je i Železara Smederevo.

Džang, koji je u prvoj poseti Srbiji, podsetio je na zajedničku deklaraciju koju su predsednici Kine i Srbije, Si Đinping i Tomislava Nikolić potpisali 2013. ističući da su 2016. prilikom posete kineskog predsendika Srbiji bilateralni odnosi podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Govoreći o dugogodišnjem tradicionalnom prijateljstvu dve zemlje, Džang je naveo da su politički odnosi Srbije i Kine na veoma viskom niovu. “Kineska strana će podržavati put koji je narod Srbije sam izabrao, kao i napore Srbije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije”, rekao je Džang.

Govoreći o kulturnoj razmeni dve države, Džang je naveo da su u poslednje dve godine uspostavljeni mehanizmi saradnje u oblastima kulture, obrazovanja, nauke i tehnologije.

Istakao je da je kulturna razmena dve države raznolika i bogata, te naveo da su nekada stari jugoslovenski filmovi poput “Valter brani Sarajevo” i “Most” pridobili simpatije i obožavanje brojnih kineskih gledalaca. "I dan danas pesma 'Bela ćao' se široko peva u Kini”, dodao je Džang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: