Mihajlovićeva: Srbija je vojno neutralna, a politički nije

Srbija je suviše mala država da bi sebi mogla da dozvoli bilo kakvu neravnotežu u odnosima savelikim silama, izjavila potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.07.2017.

10:07

Mihajlovićeva: Srbija je vojno neutralna, a politički nije

"Mislim da to svaka velika sila i razume. Nama su jednako važni i Rusija i Kina i Amerika i EU i za sada mi se čini da je naša politika u tom smislu vrlo jasna i važno je da smo mi otvoreni partneri, partneri sa svim državama", rekla je Mihajlovićeva, odgovarajući na pitanja da li se na Srbiju vrše pritisci iz Rusije, SAD i EU.

Kako kaže, kod nas nema "uvijenih, niti nekakvih drugačijih misli, mi idemo ka EU, ali nema nijednog razloga da nemamo sporazume i da ne razvijamo odnose sa Rusijom i drugim državama".

"Isto tako nema nijednog razloga da ne pravimo dobar ambijent i da nema mnogo američkih kompanija u Srbiji. Ne samo da nema razloga, već mi i radimo na tome, evo, bili smo sad u Trstu i povezujemo Srbiju i region sa svim zemljama EU.

Ministarka građevinarstva je dodala da Srbija korak po korak usaglašava svoju politiku i podsetila je da je u prethodnom periodu bila primetna velika aktivnost bivšeg premijera i sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića na tom polju.

"Mislim da je to za nas samo velika korist, a nikako šteta", naglasila je ona. Mihajlovićeva je dodala da se kroz projekte koje Srbija realizuje vide odnosi i naše zemlje prema Rusiji i naše zemlje prema SAD, kao i EU.

"U jednom trenutku u pitanju ste rekli 'da se natera Srbija da krene ka EU', da budemo potpuno jasni, Srbija jeste vojno neutralna, ali Srbija nije politički neutralna, pošto se naša zemlja opredelila da ide u EU i poštuje evropske standarde. Sve što radimo u svakom resoru jeste upravo dostizanje evropskih standarda", naglasila je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da se i železnički projekti koji se rade zajedno sa Rusijom sprovode u skladu sa evropskim standardima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: