"Samo puna primena zakona vodi ka efikasnoj zaštiti"

Novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici je dobar ali samo puna implementacija vodi ka efikasnoj zaštiti, smatra poverenica Brankica Janković.

Izvor: B92

Nedelja, 16.07.2017.

18:40

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti istakla je u Vestima TV B92 da je pitanje odgovornosti u slučajevima nasilja nad ženama veoma bitno.

"Pitanje odgovornosti je bitno jer treba, kada se dešavaju slučajevi (kao nedavna ubistva kod centara za socijalni rad), da sagledamo slučaj i analiziramo do kraja, utvrdimo odgovornost kako bismo videli gde se dešavaju problemi kako bismo ubuduće izbegli propuste. Pored utvrđivanja odogovrnosti, vreme je za odlučnu i efikasnu reakciju i društva i države", naglasila je Jankovićeva.

Ona je navela i da je potrebno neke stvari promeniti na više nivoa..

"Potrebna je reorganizacija Centara za socijalni rad, oni su preopterećeni poslovima za koje je pitanje da li tu treba da se nađu. Potrebno je i povećanje broja zaposlenih, kao i najavljene mere bezbednosti, ali nije moguće da specijalne jedinice čuvaju centre. Potrebna je edukacija, ujednačena sudska praksa, oštra politika kažnjavanja i svi društveni akteri u našoj zemlji moraju da rade na kulturi nenasilja", smatra poverenica.

Opširnije u video-prilogu..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: