Kuburović: 60% uslovne, sudovi blagi prema nasilnicima

Sudovi imaju blagu kaznenu politiku što se tiče nasilja u porodici, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Izvor: B92

Subota, 15.07.2017.

08:56

Kuburović: 60% uslovne, sudovi blagi prema nasilnicima
Foto: Tanjug

Kako kaže, nastavlja se sa radom na izmenama Krivičnog zakona, te da će se razmotriti izmene koje se tiču nasilje u porodici.

"Sudovi su ti koji kreiraju blagu kaznenu politiku, a ne odredbe zakona koje predviđaju strožu kaznenu politiku. Naš krivični zakonik spada u jedan od strožih u Evropi", rekla je Kuburović gostujući na RTS.

Kako kaže, analizirajući poslednje tri godine došlo se do podatka da od ukupnog broja osuđujućih presuda više od 60 odsto su bile uslovne osude, a u slučajevima gde se izrekne kazna zatvora, to je kazna do šest meseci.

Moguće je reagovati, pojašnjava ona, jedino da se daju odgovarajuća preporuka Visokom savetu sudstva i Pravosudnoj akademije koje sprovode obuke policije, tužilaca i svih drugih u lancu.

Govoreći o novoformiranom Savetu za sprečavanje nasilje u porodici ona kaže da je Savet predviđen Zakonom o borbi protiv nasilja u porodici i da je njegov zadatak da prati implementaciju zakona, da se blagovremeno reaguje i preduzimaju određeni koraci ukoliko se jave nedoumice u primeni zakona.

"Glavni cilj je bolja koordinacija svih organa koje treba da postupaju i primenjuju ovaj zakon. Zakon je donet jer nismo imali dobru multisektiorsku saradnju institucija u sprečavanju nasilja u porodici. On treba da poveća odgovornost kako pojedinca tako i ustanova", pojasnila je ministarka.

Savet će prvi sastanak imati tokom sledeće nedelje, a koliki značaj vlada pridaje ovom problemu, kako kaže, govori podatak da su članovi saveta četiri ministra.

Govoreći o dva ubistva ispred centara za socijalni rad i da li je tu zakazala saradnja institucija, ona je rekla slučajevi na koje se nisu primenjivale odredbe novog zakona, jer su predmeti vođeni ranije.

"Zakon o sprečavanju nasilja u porodici nije mogao da se primeni u konkretnom slučaju, ali ono što je bitno da će nadležni organi da ispitaju da li je bilo propusta", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: