Večernji: Pentagon odao najveću počast Hrvatskoj od '95.

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević sastao se ove nedelje sa američkim kolegom Džejmsom Matisom, koji je pohvalio hrvatsku operaciju “Oluja“.

Izvor: B92

Petak, 14.07.2017.

07:39

Večernji: Pentagon odao najveću počast Hrvatskoj od '95.
Foto: Gettyimages

Izjava da je ta vojna operacija izmenila tok istorije i da se danas o njoj uči u američkim vojnim školama kao o primeru dobro pripremljene i izvršene vojne akcije brzo je iz Vašingtona obišla relevantne političke, vojne i diplomatske adrese, piše “Večernji list“.

Kako se navodi, od “pobedničke 1995.“ Hrvatskoj u američkom Pentagonu nije odata veća počast od one koja se dogodila tokom susreta američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa i potpredsednika hrvatske vlade Damira Krstičevića.

“Matis, jedan od najpoznatijih zapovednika američke vojske, ratnik i bivši general, Krstičevića je dočekao kao kolegu koji je takođe bio ratnik i bivši je general, uz to školovan na američkom vojnom koledžu“, navodi se u tekstu.

Krstičević, naravno,kako se navodi, nije mogao ostati diplomatski suzdržan, a posebno je bio ponosan kada je Matis izrekao još jednu “jaku rečenicu“, da je “Hrvatska mala zemlja, ali se bori znatno iznad svoje kategorije”. Nakon što je još javno iskazao i podršku SAD Hrvatskoj u nabavci novog borbenog aviona naglasivši njegovu važnost i sposobnosti, poseta ministra Krstičevića se “već nakon prvog dana mogla oceniti obavljenom“.

Jedan od glavnih motiva odlaska ministra u SAD, piše “Večernji list“, bio je razgovor o nabavci američkih borbenih aviona, a da je taj posao već odmakao videlo se i po tome što je u četvorodnevni Krstičevićev program iznenada “uletela” i poseta firmi proizvođaču “zanimljivih“ F-16.

Ministar Krstičević potvrđuje da je hrvatska strana pri nabavci eskadrile “naišla na puno razumevanje i potporu američkog ministra obrane”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: