Iračani se svete u Mosulu: Bacili ga s litice, pa pucali

Iračka vlada pokrenula je istragu u vezi snimka na kojem se navodno vide irački vojnici kako ubijaju osumnjičene da su džihadisti ID u Mosulu.

Izvor: B92, Jutarnji.hr

Četvrtak, 13.07.2017.

19:35

Iračani se svete u Mosulu: Bacili ga s litice, pa pucali
Foto: GettyImages

Autentičnost snimka nije potvrđena.

Na spornom snimku vide se muškarci u uniformama kako nenaoružanog muškaraca bacaju s litice, a potom pucaju u njegovo nepomično telo.

Novinari B92.net su imali uvid u navodni snimak zločina i neće ga objaviti.

Portparol iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da će odgovorni biti privedeni pravdi, ako se pokaže da je snimak autentičan.

Osim toga, oganizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da su dobili mnogo pritužbi zbog mučenja i egzekucija na širem području Mosula.

Snimak je na blog “Mosul Eye” procureo u sredu, dva dana nakon što je irački premijer Haider al Abadi proglasio pobedu nad Islamskom državom u Mosulu.

“U zadnjim nedeljama bitke za Mosul, prevladavajući stav koji sam uočio među trupama je bio taj da su preuzeli inicijativu i da žele okončati bitku što pre, zbog čega je došlo do kolapsa poštovanja ratnih pravila”, navode iz Hjuman rajts voča u Iraku.

Takođe, navodno i brojni svedoci izjavili su kako je došlo do velikog porasta egzekucija osoba koje su bez bilo kakvih sudskih odluka osumnjičene da su džihadsti ID.

Osim toga, krajem juna Hjuman rajts voč objavio je izveštaja u kojem se nalaze optužbe četvorice svedoka koji su videli pripadnike iračkih trupa kako biju nenaoružanog čoveka, dok neidentifikovani dečaci videli irake vojnike kako ubijaju nenaoružanu osobu.

Jedan svedok je rekao i da je vedio dvojicu pripadnika antiterorističke jedinice kako skidaju telo osumnjičenog džihadiste ID sa bandere i potom kamenuju telo, da bi na kraju kraj njega pozirali.

Prema njegovim rečima, isti borcu su mu kasnije pokazali video na kojem su likvidirali zarobljenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: