Zakintos: Pritvor do suđenja, prete doživotne kazne?

Grčki tužilac i istražni sudija su odlučili da u pritvoru ostanu petorica srpskih državljana od devetorice saslušanih zbog ubistva Amerikanca na Zakintosu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 13.07.2017.

13:19

Zakintos: Pritvor do suđenja, prete doživotne kazne?
screenshot

Najavljena optužnica protiv njih odnosi se na ubistvo s predumišljajem, prenose grčki lokalni mediji, a očekuje se ista odluka, o pritvaranju do suđenja, i za ostaliu četvoricu koji su danas izašli pred sudiju. Međutim, nikakva odluka još nije saopštena.

Najavljena optužnica protiv petorice je najteža: ubistvo s predumišljajem jer je zaključeno da su se unapred odlučili na ubistvo, prenose grčki lokalni mediji.

Inače, osumnjičeni koji su se našli pred istražnim sudijom negirali su krivicu. Opširnije - OVDE.

Juče su iskaze istražnom sudiji dali jedan 34-godišnji Grk, jedan 32-godišnji britanski državljanin za koga se tvrdi da je srpskog porekla i trojica državljana Srbije - dvojica 18-godišnjaka i jedan 21-godišnjak.

Po njihovim advokatima, prenose grčki mediji, najteža optužba koja se priprema protiv njih donela bi kaznu doživotnog zatvora.

Advokat dvojice 18-godišnjaka iz Srbije Lefteris Janatos ocenio je tu optužbu kao "najtežu, ali očekivanu", mada "ima potpuno poverenje da će grčki sud optužnicu (protiv njih) preinačiti od ubistva s predumišljajem u nanošenje smrtonosnih povreda, i da će suđenje biti pravedno".

Ta druga optužba - za nanošenje smrtonosnih povreda, obično u Grčkoj donosi zatvorsku kaznu uz prevremeno puštanje na slobodu posle četiri do pet godina zatvora, dok većina osuđenih za ubistvo s predumišljajem, doživotno ostaje u zatvoru.

Kada bi suđenje moglo da počne teško je proceniti, s obzirom na to da se tek očekuje sprovođenje istrage i prikupljanje dokaza, pa onda podizanje i potvrđivanje optužnice i tek onda zakazivanje suđenja.

Inače, osumnjičeni bi mogli da provedu u pritvoru i do 18 meseci, čekajući na suđenje. Prema grčkom zakonu, maksimalan pritvor koji može da se odredi u istrazi je šest meseci, ali su moguća i dva produženja do maksimalnih 18.

Ipak, uobičajena praksa je da pritvori traju najduže do isteka šest meseci.

Portal "Imerazante" navodi da će danas biti odlučeno i u koji će zatvor osumnjičeni da budu prebačeni.

Lokalni mediji prenose i da je ambasador Srbije Dušan Spasojević posetio ostrvo i grupni napad na Afroamerikanca objasnio "nekontrolisanom upotrebom alkohola", a ne "rasističkim motivima".

Ambasador je najavio da će uskoro po sporazumu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva javnog reda Grčke, grupe srpskih policajaca doći da bi pomogli pre svega preventivni rad policije u turističkim mestima Grčke, gde je mladih turista iz Srbije mnogo, a incidenti su česti, preneo je sajt "Imera Zakintu".

Takođe, novi dokazi o tragičnom događaju na grčkom ostrvu pojavljuju se svakog dana, te su grčki mediji u sredu objavili snimak tuče u kojoj je ubijen Amerikanac.

Nakon ubistva uhapšeno je devet osoba, među njima sedam srpskih državljana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: