Danas: Avioni zaobilazili Srbiju zbog hakerskog napada?

Letovi iz vazdušnog prostora Srbije sa Kosovom i CG preusmeravani su u ponedeljak zbog hakerskog upada u radarski sistem SMATSA, nezvanično saznaje "Danas".

Izvor: B92

Četvrtak, 13.07.2017.

17:35

Danas: Avioni zaobilazili Srbiju zbog hakerskog napada?
Foto: Tanjug/AP

Stotine letova čije je ruta u ponedeljak oko 21 sat podrazumevala preletanje vazdušnog prostora naše države morali su privremeno da promene svoj pravac kretanja, jer radari SMATSA, koji treba da ih lociraju, nisu bili u funkciji nakon što je grupa hakera pokušala da upadne u informacioni sistem ove organizacije, piše "Danas".

Zbog toga je većina ovih letova preusmerena na prostor iznad Rumunije, ka bukureštanskom aerodromu, zaobilazeći, ne samo jurisdikciju naše kontrole letenja, već i plaćanje uobičajene naknade SMATSA za korišćenje vazdušnog prostora.

SMATSA demantuje da je do ovoga došlo, a "Danas" navodi da je dokaz da se nešto ipak dogodila to što je bilo problema sa koordinacijom letova, jer je polovina letova čiji su polasci i dolasci bili planirani od 21 sat do ponoći kasnila u proseku sat.
To je i potvrđeno s aerodroma "Nikola Tesla".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: