Vučić: EU otvoreno da kaže – šta je uslov oko Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Evropsku uniju da "jasno i otvoreno kaže" šta se od Srbije očekuje po pitanju Kosova.

Izvor: Beta

Četvrtak, 13.07.2017.

16:13

Vučić: EU otvoreno da kaže – šta je uslov oko Kosova

Posle sastanka Visokog saveta za saradnju Grčke i Srbije u Solunu, Vučić je rekao da Srbija želi da zna u kom roku može ući u EU kad ispuni sve uslove, jer bi sa tim znanjem ljudi bili motivisaniji, a reforme bi bile lakše i brže sprovedene.

On je rekao da ne očekuje odgovor na to pitanje, jer niko ne može da ga pruži, ali da će nastaviti da pita.

Dodao je da je svima jasno da je najveća prepreka Kosovo i pozvao EU da jasno i otvoreno kaže šta se od Srbije očekuje po tom pitanju.

"Očigledno je da je reč o politici, EU bi trebalo da nam kaže kakva je to politika. Iza različitih primedbi oko poglavlja 23 i 24 krije se Kosovo. Da je sve u redu po pitanju Kosova, bili bismo šampioni i u ljudskim pravima. Čeka se da se vidi šta će biti oko Kosova, ali kažite nam otvoreno šta je to što treba da napravimo i do kada", rekao je Vučić.

"Mi nemamo alternativne puteve, nalazimo se na evropskom putu i fer je da građani znaju kada mogu da očekuju (članstvo u Uniji)", dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, postavljanje takvih pitanja ne znači da Srbija "koketira sa drugima" već da traži poštovanje i isti tretman kakav su imale i druge zemlje. On je dodao da je Srbija spremna za EU podjednako kao i Bugarska i Rumunija 2007.

Predsednik Srbije je zahvalio grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu na podršci evropskom putu Srbije i nepriznavanju nezavisnosti Kosova. Vučić je naveo da je od Ciprasa čuo i razumeo poruku da i Grčka i EU očekuju mir i stabilnost, kao i da Srbija želi da "ostane stub stabilnosti", da unapređuje odnose sa susedima i u takvim uslovima ostvaruje dalji ekonomski rast.

Vučić je poželeo grčkoj vladi dobar sporazum sa Makedonijom i dodao da ne želi da demantuje nedavne izjave ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o srpskom priznavanju Makedonije.

"Grčka nije priznala nezavisnost Kosova, uvek je bila uz Srbiju kad je bilo teško. Mi u nekom ranijem periodu nismo uvek pokazivali dovoljno poštovanja za tu činjenicu. ;Srbija će se ubuduće rukovoditi svojim interesima, pomagati prijateljski onima koji su na njenoj strani i zato grčki prijatelji uvek mogu da računaju na našu podršku", rekao je Vučić.

Povodom izjava šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da je Srbija pogrešila u tome što je priznala Makedoniju pod njenim ustavnim imenom, Vučić je rekao da bi "da je ;želeo da kritikuje ili demantuje gospodina Dačića, sa lakoćom to učinio, ali da mu se čini da to nije radio".

Vučić i Cipras su razgovarali i o ekonomskim pitanjima, konstatovano je da trgovinska razmena nije mala, ali da može i treba da bude veća. Predsednik Srbije je naveo potrebu da grčki investitori dolaze u Srbiju, ali i da srpski biznismeni mogu da ulažu u Grčku.

On je čestitao Ciprasu na ekonomskim rezultatima njegove vlade.

Na samitu je potpisano više ugovora i memoranduma, za koje je Vučić rekao da im je cilj poboljšanje standarda građana i odnosa između dve zemlje.

Vučić je veoma visoko ocenio bilateralne odnose Srbije i Grčke i izjavio da Grčka uvek može da računa na podršku Srbije, jer je reč o "prijateljskoj zemlji i prijateljskom narodu".

"Uspeli smo ne samo da revitalizujemo naše odnose, već i da ih snažno gurnemo napred. Uspostavljeno je poverenje između ministara dve vlade i poverenje na najvišem nivou", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je razgovarao sa Ciprasom i o izgradnji železničke pruge Pirej-Solun-Beograd i da Srbiji budžetski suficit omogućava da ozbiljnije uloži u izgradnju te pruge koja bi se nadovezivala na prugu Beograd-Budimpešta.

On je najavio posetu predsednika Grčke Prokopiosa Pavlopulosa Beogradu u oktobru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: