Đentiloni: EU da ostavi vrata otvorena za Balkan ili...

Italijanski premijer Paolo Đentiloni uputio je upozorenje da EU mora da drži otvorena vrata članstvu zemalja Zapadnog Balkanu.

Izvor: Tanjug, Beta/AP

Sreda, 12.07.2017.

21:25

Đentiloni: EU da ostavi vrata otvorena za Balkan ili...
Foto: Tanjug

On je naveo da EU u suprotnom rizikuje da Rusiji i drugim globalnim silama dozvoli povećanje uticaja u regionu, prenosi AP.

Navodi se da je Đentiloni, govoreći na zatvaranju 4. samita EU-Zapadni Balkan koji je održan u Trstu, kazao da proširenje EU "nije iza ugla", ali da i pored toga mora biti održana kao konkretna mogućnost za zemlje Zapadnog Balkana koje joj teže, spominjući tu i Srbiju.

Premijer Italije je kazao njegova zemlja i Nemačka, kao najveći trgovinski partneri regiona, ne mogu da dozvolje drugima da ispune prazninu koja bi bila stvorena ukoliko EU bude ostala zatvorena za nove članice.

"Naravno da postoje druge regionalne i globalne sile koje su veoma zainteresovane za uticaj u ovom regionu", naveo je Đentiloni.

Među učesnicima današnjeg samita u Trstu, uz Đentilonija, bili su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a delegaciju Srbije predvodila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: