Ambasador obišao uhapšene: Imaće prava koja im pripadaju

Srpski državljani koji se nalaze u pritvoru na Zakintosu, pod sumnjom da su učestvovali u ubistvu Amerikanca, imaće sva prava koja im pripadaju.

Izvor: B92

Sreda, 12.07.2017.

13:30

Ambasador obišao uhapšene: Imaće prava koja im pripadaju
Foto: GettyImages

To je izjavio ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević za Tanjug, dodajući da je takva uveravanja dobio u razgovoru sa guvernerom i komandirom policije Jonskih ostrva.

"Naše uhapšene državljane odmah je posetio naš počasni kozul Viktor Ruhotas, a juče sam zajedno sa Ruhotasom i konzulom u Atini Milanom Vukosavljevićem i ja obišao uhapšene. Razgovarali smo sa roditeljima i advokatima, kao i sa guvernerom jonskih ostrva i generalom policije na svim jonskim ostrvima, koji su nas uverili da će naši građani uživati sva prava koja im pripadaju", rekao je Spasojević u telefonskoj izjavi za Tanjug.

Kako je naveo, u pritvoru se nalazi sedam srpskih državljana koji će u sledeća 24 sata biti izvedeni pred istražnog sudiju kome će, u prisustvu advokata, dati izjave o tragičnom slučaju koji se desio na Zakintosu krajem prošle nedelje.

"Ono što je važno jeste da su grčke vlasti za sada omogućile tretman našim građanima u skladu sa zakonom. Dozvoljeno im je da nesmetano komuniciraju sa advokatima, u policijskom pritvoru su i mogu da ih posete roditelji. Uloga države Srbije, odnosno ambasade i naša dva konzula koji neposredno prate ovaj slučaj jeste da se postaramo da sva njihova prava budu omogućena u skladu sa zakonima i najboljom praksom", rekao je Spasojević.

Upitan da prokomentariše medijske napise da se pojavio još jedan snimak događaja, Spasojević kaže da su sve te stvari "u nadležnosti pravosudnih organa".

"Sve to je u nadležnosti pravosudnih organa Grčke i ja se kao ambasador ne bih mešao, ali sam uveren da će građanima Srbije koji su trenutno u pritvoriu biti zagarantovana sva prava", rekao je Spasojević.

Ambasador je podsetio da je u razgovorima dve vlade i dva ministarstva unutrašnjih poslova pokrenuta inicijativa da tokom turističke sezone srpska policija bude prisutna na kritičnim mestima u Grčkoj, a koja posećuje veliki broj srpskih turista.

Pročitajte još:

Objavljen novi snimak tuče sa Zakintosa

Ministarka o ubistvu na Zakintosu: Moramo da sačekamo...

Ubistvo Amerikanca: "Postoji povoljniji snimak za Srbe"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: