Novosti:Vučić u septembru počinje državni dijalog o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuće u septembru državni dijalog o Kosovu, što je najavio na početku svog predsedničkog mandata, pišu "Novosti".

Izvor: Beta, Veèernje novosti

Utorak, 11.07.2017.

23:25

Novosti:Vučić u septembru počinje državni dijalog o Kosovu
Foto: Tanjug

Kako taj list piše, Vučić će na konsultacije pozvati sve parlamentarne stranke, predstavnike Srpske pravoslavne crve, organizacija civilnog društva, Srpske akademije nauka i umetnosti i druge relevantne društvene činioce.

Prema pisanju lista, cilj dijaloga je da se pronađe jedinstveno rešenje za kosovski problem.

"Novosti" pišu da je cilj ovog ambicioznog nacionalnog "okruglog stola", koji je šef države najavio čim je stupio na dužnost, da Srbija izađe sa što homogenijom strategijom u vezi s raspetljavanjem zamršenog kosovskog čvora. To konkretno znači da se u širokoj, argumentovanoj raspravi iskristališe šta kao narod, imajući u vidu faktičko stanje, možemo da uradim za opstanak naše južne pokrajine.

Vučić je upravo postizanje unutrašnjeg konsezusa o Kosovu i Metohiji i novom Ustavu postavio kao jedan od ključnih ciljeva svog predsedničkog mandata. Govoreći o KiM, Vučić je na televiziji Hepi poručio da se nada da će Srbija imati snage da stvari postavi na racionalni nivo, kao i da je uveren da je traženje rešenja bolja opcija od očuvanja zamrznutog konflikta. On je, međutim, naglasio da je skeptičan kada je reč o mogućnosti da se to rešenje pronađe.

Predsednik je kazao i da je iluzija da će SAD odustati od zahteva za priznavanje Kosova, ali da to ne znači da će Srbija to učiniti. Naveo je da Zapad insistira na nastavku razgovora, što, po njegovom mišljenju, jasno ide u smeru ka nezavisnosti, ali da, s druge strane, imamo podršku Rusije, Kine i Indije.

Upravo stav Zapada o mogućem okviru za rešenje problema KiM, analitičar Dragomir Anđelković vidi kao jedan od ključnih faktora za postizanje nacionalnog konsenzusa o tom pitanju:

"Trajno rešenje koje bi uključivalo i odricanje od dela teritorije, srpska tiha, ali dominantno patriotska javnost mogla bi da prihvati jedino kao deo šireg paketa koji bi uključivao podelu teritorije KiM i rešenje pitanja Republike Srpske", kazao je on.

Anđelković smatra da apsolutni konsenzus nije moguć, ali da se može doći do preovlađujućeg društvenog stava i kritične mase koja bi stala iza takvog rešenja.

Opozicione političke stranke različito su reagovale na najavu otvaranja dijaloga o KiM. Desno krilo opozicije uglavnom je jedinstveno u stavu da su razgovori na tu temu mogući jedino ako se vode o odbrani teritorijalne celovitosti zemlje. Deo proevropskih stranaka smatra da je dijalog potreban, ali da pre toga treba promeniti društvenu i političku atmosferu.

Osim za rešavanje problema KiM, Srbija će u narednom periodu tragati i za konsenzusom za usvajanje novog Ustava. Među temama o kojima će se raspravljati, osim uređenja pravosuđa, gde su stvari uglavnom jasne, jesu i pitanje političkog sistema, uloge i načina izbora predsednika Republike, izborni sistem, broj poslanika, regionalizacija...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: