"To što je na Zakintosu ubijen Amerikanac je problem"

Snimak tuče na Zakintosu u kojoj je nastradao Bakari Henderson, a posle čega je uhapšeno šest Srba jedna od glavnih vesti u grčkim medijima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.07.2017.

16:11

Zakintos. Ilustracija: Thinkstock

Slučaj na Zakintosu i ubistvo u kojem su, prema prvim informacijama, učestvovali i srpski državljani - neplanirana tema za šefa srpske diplomatije na razgovorima u Atini.

"Ministar unutrašnjih poslova grčke Nikos Toskas obećao je je svu pomoć kako bi se utvrdila puna istina o događaju", navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova.

Ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević i konzul Srbije Milan Vukosavljević odmah posle sastanka krenuli su na Zakintos da obiđu pritvorene.

Konzul će prisustvovali i sutrašnjem saslušanju naših pritvorenih državljana.

Srpska policija čeka informacije od kolega iz grčke policije i tužilaštva o ubistvu Bakarija Hendersona.

"Ne bih nikog ni da amnestiram ni da osuđujem. Naravno da ne može ići u prilog našoj zemlji da se bilo kada piše o ovakvom slučaju, ali hajde da vidimo tu ko je šta uradio, šta će biti kvalifikacije eventualne optužnice, pa da vidimo naravno šta će biti i mere", naveo je ministar Nebojša Stefanović.

"U svakom slučaju, radi se o našim državljanima, naš posao je da uradimo sve u skladu sa zakonom i uveren sam da će naše grčke kolege upravo tako postupati", dodao je on.

Za karijernog diplomatu Zorana Milivojevića važno je da se što pre utvrdi istina o celom slučaju.

Kako kaže, brutalnost napada, učešće srpskih državljana, ali i činjenica da je žrtva američki državljanin predstavljaju problem za Srbiju.

"Ovako kako su međi preneli prvog i početkom drugog dana sigurno da stvara sliku koja nije baš tako lepa i nije tako dobra. Bilo bi veoma važno da se što pre činjenicama otklone sve te sumnje i da se što pre loše indicije koje stvaraju sliku i o Srbima i u Srbiji koja nije dobra", kaže Milivojević.

Šestorica srpskih državljana uhapšena su na grčkom ostrvu Zakintos u okviru istrage ubistva 22-godišnjeg Amerikanca. Njega je nasmrt pretukla grupa ljudi u baru u oblasti Laganas. Posle saslušanja u policiji srpski državljani će sutra će izaći i pred istražnog sudiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: