Spakujte peškir, papuče, nađite zaklon i zovite policiju

Terorizam je poslednjih godina širom otvorio vrata Evrope, a napad na plaži u Tunisu 2015. godine je evropskim turistima poručio da nisu sigurni ni na odmoru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.07.2017.

15:32

Spakujte peškir, papuče, nađite zaklon i zovite policiju
Foto: YouTube/Screenshot

U Tunisu je pre dve godine stradalo trideset Britanaca, pa je njihova vlada odlučila da poveća svest o opasnostima na letovanjima.

Britanska policija je ovih dana objavila video-snimak u trajanju od četiri minuta, tokom kojih objašnjava turistima šta da rade u slučaju terorističkog napada.

Edukativni video-snimak, čije postojanje mnogo govori o vremenu u kom živimo, opisuje napad naoružanih napadača u hotelu i koristi bezbednosnu poruku "
Beži, sakrij se, pozovi".

"Ne postoje operativni podaci o tome da su turisti iz Britanije eventualna meta ovog leta, već je ovo deo kampanje za podizanje svesti o opasnostima", saopšteno je iz protivterorističke jedinice policije, prenosi BBC.

Kako je rečeno za britansku kuću, jedino je ispravno pružati ovakve savete nakon svega što se dogodilo prethodnih godina.

"Ovi ljudi nisu tu da vam ukradu telefon ili sat, oni su tu da vas ubiju i zato morate da se sklonite iz opasne zone. Mala je verovatnoća da se nađete usred napada, pa je ovo slično kao bezbednosni brifing koji dobijete svaki put u avionu pred poletanje. Malo je verovatno da će letelica pasti, ali je veoma važno da znate šta bi trebalo da radite, a šta ne", rekao je detektiv Skot Vilson.

Video-snimak koji su zajedno izradili turistička organizacija i Forin ofis podseća na poruku "Beži, sakrij se, pozovi" koja je prvi put poslata britanskoj javnosti 2015. godine:
  • Ako postoji bezbedan put, beži
  • Insistiraj na tome da krenu sa tobom, ali ne dozvoli da te uspori njihova neodlučnost
  • Ostavi sve predmete
  • Ako ne možeš da trčiš, sakrij se
  • Budi svestan izlaza
  • Nađi zaklon od pucnjave
  • Potrudi se da se ne zarobiš
  • Kada je bezbedno, pozovi policiju (u EU broj je 112).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: