Zukorlić: Balkan temelj, a Bosna deo identiteta Evrope

Muamer Zukorlić, poslanik BDZ i bivši muftija, predstavio je knjigu Drevna Bosna poručivši da je Bosna treća komponenta identiteta Evrope.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.07.2017.

10:08

Zukorlić: Balkan temelj, a Bosna deo identiteta Evrope
Foto: Tanjug

Ova knjiga, rekao je Zukorlić, "zasigurno daje odgovore na sva pitanja o Bosni i bošnjaštvu koja mi kao roditelji ponekad i bez ove knjige nismo u stanju da damo svojoj deci".

Bosna je treća komponenta identiteta Evrope, kazao je Zukorlić i dodao da je Evropa multikulturalna po svojoj strukturi.

"Da bi nešto bilo multi mora imati tri temelja. Dva temelja čine - istočna i zapadna Evropa. Dok treći je Balkan. A Balkan, Balkan je izvorište kulture u Evropi. Postoje samo dva izvorišta kulture u svetu i to su: Bliski istok i Balkan. Zato je Balkan bitan", naveo je Zukorlić, koji je i predsednik parlamentarnog odbora za nauku i obrazovanje.

Zukorlić je kazao da balkanski narod jako dugo nije imao matičnu imperijalnost, koja jednom narodu omogućava status i sigurnost u društvu.

Ilirik je poslednja balkanska imperija, rekao je i istakao:

"Od tada 2000 godina potlačenosti i služenja drugim imperijama je kod balkanskog naroda proizvelo osećaj inferiornosti. To je glavni problem balkanskog čoveka", naveo je Zukorlić, saopštila je Bošnjačka kulturna zajednica.

Prema njegovim rečima, Bosna je stožer balkanske kulture.

"Evropska unija je nastala na dijalogu. Prvi i osnovni princip EU jeste pojam dijaloga i pomirenja. To je za Evropu novi pojam koji se pojavljuje u 20 veku. A kada izučavamo staru Bosnu, vidimo da je kultura dijaloga bila osnovna odrednica Ilirije i Bosne", naveo je Zukorlić.

Zukorlić je svoju knjigu Drevna Bosna promovisao u Luksemburgu i Manhajmu tokom proteklog vikenda, a u okviru obeležavanja petogodišnjice od osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: