Do sukoba na Zakintosu došlo zbog selfija sa konobaricom?

Do sukoba na Zakintosu u kojem je ubijen Amerikanac, a zbog kojeg je uhapšeno šest Srba navodno je došlo zbog fotografisanja sa konobaricom.

Izvor: B92

Nedelja, 09.07.2017.

13:41

Do sukoba na Zakintosu došlo zbog selfija sa konobaricom?
Foto: Thinkstock

Uhapšeni Srbi u subotu uveče izvedeni su pred sud zbog smrti dvadesetdvogodšnjeg Amerikanca Bakarija Hedersona u Laganasu na Zakintosu.

Zbog velikih mera obezbeđenja policija je blokirala Terceti ulicu u kojoj se nalazi zgrada suda, pišu grčki mediji.

Nakon što su izvedeni pred tužioca vraćeni su u pritvor policijske stanice, dok će u ponedeljak početi i zvanična istraga o smrti američkog turiste.

Osmorica napadača na Amerikanca na grčkom ostrvu Zakintosu optužena su za teško krivično delo grupnog ubistva s predumišljajem, objavili su grčki mediji.

Kako prenosi grčka televizija Antena, svađa je počela zato što su američki turisti pravili selfije sa konobaricom lokala, koja je navodno Srpkinja.

To je razljutilo radnike obezbeđenja i ekipu srpskih turista nakon čega je krenula rasprava i tuča, koja se nastavila ispred kluba.

Policija je u istrazi koristila nekoliko video-snimaka noćnog kluba, susednih lokala i gostiju, među kojima je na zabavi bio i Bakari Džavard Henderson, s društvom.

Ključan je njegov "selfi" s jednom konobaricom, na kojem se vidi da je pijan pokušao da je privuče radi slikanja, ali da ga je ona odgurnula, što je izazvalo intervenciju "izbacivača" kluba, a potom i kavgu gostiju sa Amerikancem i napad na njega, pišu grčki mediji.

"Za svega nekoliko sekundi stvar se opasno pogoršala kada se Hendersonovo društvo potuklo sa Srbima, gostima lokala", piše grčki sajt "Newsit.gr" i pominje "jednog 32-godišnjeg Srbina s britanskim pasošem koji je napao Amerikanca" čime je "počelo premlaćivanje, a prijatelji nisu mogli da ga zaštite".

Henderson je istrčao iz lokala, ali nije uspeo da umakne napadačima "koji ga tukli do smrti, udarajući ga i pošto je izgubio svest", prenose mediji.

Veštak sudske medicine u grčkom gradu Patri je utvrdio da je Henderson umro od krvarenja u mozgu zbog niza udaraca u glavu i da ima i jednu ranu od razbijene staklene pivske boce, a da je već bio u takvom stanju da nije ni mogao da se brani.

Mediji prenose da su odmah uhapšeni 34-godišnji barmen i 32-godišnji Srbin s britanskim pasošem, "izbacivač" kluba, dok se "šest osoba srpskog porekla", identifikovanih po video-snimcima, mirno predalo policiji iste noći u hotelu u kojem su zajedno boravili.

Prva dvojica negiraju da su imali nameru da ubiju Amerikanca i kažu da su samo hteli da ga izbace i lokala jer je pijan "pravio probleme", a ostala šestorica negiraju svoju odgovornost za ubistvo.

Na jednom od snimaka se i vidi kako "izbacivač" prilazi društvu Amerikanaca, što se pretvara u oštru svađu, a kada Henderson ustaje i "izgleda kao da udara izbacivača u lice, stvar izmiče kontroli... - izbija teška tuča grupa Amerikanaca i Srba u šta su se uključili izbacivač i barmen".

Potom se na snimcima s drugih kamera vidi kako Amerikanac beži napolje, ali ga "sustižu, hvataju i bukvalno ubijaju udarajući ga", pišu grčki mediji. Budući da je ovo bila glavna vest u teksaškim medijima, porodica preminulog Hedersona je izdala saopštenje za javnost u kojoj navode da je Bakar bio ljubitelj fotografije što je bio i jedan od razloga za put na Zakintos.

Kako navode, bio je na Zakintosu zbog fotografisanja jer je planirao da pokrene svoju liniju odeće. Diplomirao je u maju na Univerzitetu u Arizoni, javlja AP.

“Obožavao je da provodi vreme sa svojom porodicom i prijateljima, ali i da putuje i upoznaje nove ljude. Zadavao je sebi uvek nove ciljeve i bio je dečko od akcije“, navodi se.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potvrdilo je u subotu da je u okviru istrage ubistva državljanina SAD na Zakintosu slobode lišeno i šest srpskih državljana.

Mediji su ranije preneli da postoje dve verzije događaja koji su doveli do smrti Amerikanca. Opširnije - OVDE

Grčki mediji prenose da je vest o ubistvu na Zakintosu "obišla svet" i da strani mediji podsećaju na "mračnu stranu" tog grčkog ostrva: na ubistvo britanskog turiste 2011. posle svađe s taksistom, i na potpuno slepilo i gubitak funkcije bubrega jednog stranca od pića kućne izrade u jednom tamošnjem baru.

Prema britanskom listu "Dejli mejl", ubijenog Amerikanca su tukla desetorica, neki udarajući ga u glavu gvozdenim "bokserima", a grčka "policija istražuje da li je bilo rasističkih motiva napadača".

Stanovnici opštine Lagana kažu da je stanje s noćnim klubovima "toliko divlje", da strahuju da uveče izađu iz kuća, i da se Vlada Grčke ne samo oglušila o njihove zahteve da zavede red, već je zatvorila tamošnju policijsku stanicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: