Manje cene kod notara za osobe s invaliditetom

Osobe sa invaliditetom – osobe koje ne vide, ne čuju ili ne govore, ubuduće će plaćati niže naknade za usluge kod javnog beležnika.

Izvor: B92

Petak, 07.07.2017.

13:23

Manje cene kod notara za osobe s invaliditetom
Thinkstock

Izmenama javnobeležničke tarife predviđeno je da te osobe više neće biti u obavezi da plaćaju uvećanu nagradu za posao javnog beležnika u slučaju kada u sastavljanju javnobeležničke isprave učestvuju pozvani svedoci, drugi javni beležnik, prevodioci ili tumači.

Do izmena javnobeležničke tarife došlo je u cilju usklađjivanja sa antidiskriminacionim propisima, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Time se poštuje dogovor koji su ministarka pravde Nela Kuburović i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković postigle u maju, kada je Janković ukazala na nejednak tretman slabovidih osoba u postupku sastavljanja isprave pred javnim beležnikom.

One su se tada saglasile da je potrebna efikasnija primena antidiskriminatornih propisa, čime će se dodatno unaprediti prava osoba koja pripadaju nekoj od osetljivih grupa u društvu, podseća se u saopštenju.

Ministarstvo pravde je dodalo i da posebnu pažnju posvećuje osobama koje pripadaju nekoj od osetljivih grupa u društvu.

Pored ostalog, u martu ove godine ministarstvo je postavilo 17 stalnih sudskih tumača za znakovni jezik za gluva lica, što je prvo postavljenje tih sudskih tumača posle skoro deceniju, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: