SRS:Ukinite testove za upis u srednje škole i na fakultete

Srpska radikalna stranka pozvala je Ministarstvo prosvete da "hitno" pripremi izmene zakona kojim bi se ukinuli testovi za upis u srednje škole i na fakultete.

Izvor: B92

Sreda, 05.07.2017.

12:28

SRS:Ukinite testove za upis u srednje škole i na fakultete

SRS je u saopštenju naveo da obrazovanje u Srbiji mora svima biti dostupno pod istim uslovima.

"Školovati se mogu svi koji to žele i to besplatno. Obrazovanje ne sme biti privilegija bogatih ili onih koji imaju veze kod nadležnih u ministarstvu, na fakultetima ili u školama a to se postiže, između ostalog, i omogućavanjem upisa na osnovu rezultata postignutih tokom školovanja, bez suvišnih i uvek sumnjivih testova", piše u saopštenju.

SRS ocenjuje i da nepravilnosti koje je nadležno ministarstvo utvrdilo u slučajnim kontrolama škola u tri upravna okruga, "baca sumnju i na ostale škole, obesmišljava testiranje i nepotrebno traumira sve srednjoškolce koji strahuju da se i u njihovim školama ne otkrije neki nedostatak".

Ministar prosvete Mladen Šarčević naredio je ranije hitan vanredni nadzor sprovođenja male mature u osnovnim školama čiji su učenici imali "sumnjivo dobre rezultate" na testovima iz srpskog jezika, matematike i na kombinovanom testu.

"Dobili smo prijave da su u nekim školama na jedan zadatak gotovo svi istovetno odgovorili, da deci nisu oduzimani mobilni telefoni, pa su slikali i slali zadatke i dobijali odgovore, da su nastavnici pomagali na samom ispitu", rekao je Šarčević dodajući da će krivci biti "smenjeni ili će odgovarati pred disciplinskim komisijama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: