Izrael zabranio posete porodicama Hamasovih zatvorenika

Izrael je odlučio da zabrani posete porodica zatvorenika pripadnika Hamasa iz pojasa Gaze, javljaju izraelski mediji.

Izvor: Beta

Petak, 30.06.2017.

14:14

Izrael zabranio posete porodicama Hamasovih zatvorenika
Getty images

Zvaničnici zatvorske službe su rekli da ta odluka stupa danas na snagu, a Hamasova uprava za zatvorenike je označila kao objavu rata za svoje zatvorenike.

Portparol Hamasa Abdel Rahman Šahid je rekao da je "cilj te odluke da izvrši pritisak na rukovodstvo Hamasa zbog (Izraelaca) nestalih i uhvaćenih u Gazi i da je to predaja pod pritiskom porodica vojnika koji su pozvali da se zatvorenici kazne".

On je takođe ocenio da je to samo prva u seriji kaznenih mera koje Izrael planira da preduzme protiv zatvorenika iz Hamasa u bliskoj budućnosti, prenose izraelski mediji.

Porodica poginulog izraelskog vojnika Orona Šaula čije se telo drži u Gazi, kako se veruje, rekla je da je to ispravna odluka i izrazila nadu da će ono biti vraćeno što je moguće pre.

Ove nedelje su mediji javili da je u poslednjih nekoliko nedelja bilo kontakata između Izraela i Hamasa preko posrednika o mogućoj razmeni zatvorenika. Takav razvoj događaja je povezan s posetom delegacije Hamasa Egiptu.

Hamas je međutim porekao te izveštaje rekavši da će svi pregovori zavisiti od spremnosti Izraela da pusti zatvorenike oslobođene na osnovu dogovora o razmeni više od 1.000 palestinskih zatvorenika u zamenu za otetog izraelskog vojnika 2011. godine i onda ponovo uhapšenih u leto 2014.

Tog leta je Izrael ratovao protiv Hamasa 50 dana. Bio je to treći rat između dve strane otkako je Hamas 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, pobedivši snage lojalne rivalskom Fatahu.

U ratu 2014. godine poginuo je vojnik Šaul i Hadar Goldin, čija porodica takođe traži da se preda njegovo telo. Uz to se u pojasu Gaze drži i izraelski građanin Abera Mengistu, kako se veruje. Izraelski mediji navode da u izraelskim zatvorima ima oko 1.200 zatvorenika iz Hamasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: