Iran: Teroristički vođa Al-Bagdadi definitivno mrtav

Predstavnik vrhovnog lidera Irana u Revolucionarnoj gardi Ali Širazi potvrdio da je lider Islamske države Abu Bakr al-Baghadi umro u ruskim vazdušnim udarima.

Izvor: B92

Petak, 30.06.2017.

07:34

Iran: Teroristički vođa Al-Bagdadi definitivno mrtav
Screenshot

Širazi je to rekao u intervjuu iranskom vebsajtu Asr-e Iran. Međutim, za sada nema komentara iranskih zvaničnika.

Širazi je predstavnik iranskog vrhovnog lidera u specijalnom timu Revolucionarne garde koji se zove "Kuds fors", a koji je zadunžen za delikatne akcije Irana van granica te zemlje.

"Terorista Al- Bagdadi je definitivno mrtav", rekao je Širazi, dodajući da je verifikovao smrt "kroz više kanala".

Podsetimo, 16. juna Rusija je objavila da je lider terorističke Islamske države najverovatnije ubijen u vazdušnom napadau ruskih snaga na jedan kamp u Raki dok se u njemu održavao sastanak vođa Islamske države.

Primarno, Al- Bagdado nije bio meta, jer se nije ni znalo da će biti prisutan na tom sastanku, ali se kasnije, kako su tada saopštili Rusi ispostavilo da je Al- Bagdadi ipak prisustvovao tom sastanku.

Iz ruskog ministarstva odbrane je rečeno da je Al- Bagdadi najverovatnije mrtav i da je ta vest potvrđena iz više izvora.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, međutim, kazao je da je ta vest blizu 100 odsto tačna, ali je odbio da je i definitivno potvrdi.

Za sada nema drugih zvaničnih reakcija, a budući da je već nekoliko puta bilo objavljeno da je Al-Bagdadi ubijen, sve svetske agencije i dalje čekaju potvrdu nekog zvaničnika.

Uskoro "pada" i Mosul

Istovremeno, general Abdulgani al Asadi, član Generalštaba iračke vojske ,izjavio je da će u "narednih nekoliko dana" proglasiti pobedu u bici za Mosul.

Bitka za Mosul, drugi grad po veličini u Iraku i samoproglašenu prestonicu Islamske države, traje već osam meseci. "U narednih nekoliko dana, objavićemo konačnu pobedu nad Daešom", rekao je Al Asadi, koristeći arapsku skraćenicu za ID.

U Mosulu je nedavno srušena stara džamija, u kojoj je upravo AL- Bagdadi proglasio kalifat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: