"Postoji samo jedan premijer"

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže za Sputnjik da postoji samo jedan predsednik Vlade Srbije, kao i da će se sa Aleksandrom Vučićem konsultovati kao i do sada.

Izvor: Sputnjik

Petak, 30.06.2017.

19:51

Tanjug

Upitana da prokomentariše tumačenje koje je su iznele i važne političke ličnosti da će Ivica Dačić biti zadužen "za politička pitanja", istakla je da misli da je od toga "možda napravljena preterana fama".

"Predsednik Vlade postoji samo jedan. Mislim da je predsednik Rusije to sve dobro objasnio. Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić je i ministar spoljnih poslova. On svakako ima značajno više političkog iskustva od mene i ja ću se kao predsednica Vlade oslanjati na njegovo političko iskustvo. Sa druge strane, velika je podrška i to što je predsednik Republike u skladu sa ustavnim ovlašćenjima čovek koji predstavlja zemlju i u kod nas i u inostranstvu. Svakako ću da se oslanjam i na njegovo iskustvo i znanje i veze i ugled koji uživa u inostranstvu. Za mene se zna da sam jak timski igrač, jako puno polažem na tim, tako da ću se oslanjati i na prvog potpredsednika Vlade i na predsednika Republike i mislim da nema dileme da će to biti tim koji će raditi u najboljem interesu Srbije", navela je Brnabićeva.

Ona je istakla i da misli da je dovoljno hrabra da potpiše i donese teške odluke.

"Sve teške odluke će se donositi konsenzusom tih ljudi. Predsednik Republike je dobio skoro 56 posto glasova građana Srbije, on je nesporno ogroman autoritet. Građani su za njega glasali u poslednja četiri kruga izbora i svaki put je dobijao sve više. I on i Srpska napredna stranka. Kao predsednik Vlade imam obavezu prema građanima Srbije da se u teškim odlukama konsultujem sa predsednikom Republike i da čujem glas naroda, što znači i sa Srpskom naprednom strankom, koja je mene, kao nestranačku ličnost predložila i podržala za predsednika Vlade. U tom smislu je Srbija, čini mi se, u sigurnijim rukama nego što je ikada ranije bila. Vraćam se na to da nemam problem sa donošenjem teških odluka, ali da imamo pametne ljude koji će zajedno donositi hrabre odluke", dodala je Brnabićeva.

Istakla je i da u poslednjih devet meseci "nikada nije zaškripalo između nje i Vučića".

"Ne mora da znači da ukoliko nekada imamo različita mišljenja o nekim stvarima to "škripi". Razmena argumenata kada se ne slažemo izgleda odlično, to je bila najbolja strana mog rada kao ministra sa tadašnjim predsednikom Vlade. Mislim da će moje konsultacije kao predsednika Vlade sa predsednikom Republike, biti slične ako ne i iste. Sa tim što ćemo se svakako konsultovati oko nekih drugačijih pitanja, ali, vidite, ja imam tim u koji verujem. Konsultovaću se i sa svim ministrima u njihovim resorima jer oni sigurno više znaju od mene u svojim resorima. Slušaću tim, ali na kraju ću ja "preseći“. Ali, ne plašim se donošenja odluka, jer ću se puno oslanjati i na svoj tim i na predsednika Republike. Imaću konsultacije i sa Srpskom naprednom strankom, koja me je podržala i dala mi većinu u Skupštini za ovu Vladu", rekla je Brnabićeva.

Navela je i da nije ni "proruski" ni "američki čovek", da je "ogroman patriota", da Srbija ima mnogo toga da nauči od Rusa, da "postoje urgetnija pitanja od Preambule Ustava Srbije", kao i da je apsolutno pristalica vojne neutralnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: